вівторок, 22 травня 2018 03:28

Показали вишиванки родини Івана Франка

Показали вишиванки родини Івана Франка
Найцінніший експонат музею Франка – це полтавська мережевна вишита сорочка біла по білому. Фото:img.tsn.ua

Унікальну колекцію вишиванок родини Івана Франка продемонстрували у Львові.

Представили близько двох десятків експонатів – а це рушники, сорочки, подушки і серветки, які ніколи не експонували, - про це пише "Вголос".

Колекцію показали у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не стало правнуки Івана Франка

Найцінніший експонат музею Франка – це полтавська мережевна вишита сорочка біла по білому, яку подарувала Іванові Франкові Христина Алчевська. Цю сорочку Іван Якович одягав на свята чи особливі події.

Іван Франко популяризував вишиту сорочку. Тоді селянський одяг, зробив з елемента національного строю модний та сучасний аксесуар, який почала носити інтелігенція.

Найбільше поет і письменник любив бойківські орнаменти – і це зафіксовано на багатьох фотографіях та портретах. У шафі Франка було багато вишитих сорочок – переважно подарунки приятельок, однак вишивали для письменника мама і дружина.

У вагонах київського метрополітену розмістили постери, присвячені до Всесвітнього дня вишиванки. В рамках акції розвісили 20 міні-плакатів.

Зараз ви читаєте новину «Показали вишиванки родини Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі