пʼятниця, 11 грудня 2015 20:30

Під загрозою забудови сихівчани самостійно зробили сучасний сквер
13

Фото: Ярослав Тимчишин

У Львові показали унікальний приклад, як можна самотужки змінювати місто, не чекаючи на владу. 11 грудня у місті відкрили сучасний сквер площею у 3 сотих, який вибороли від забудовників мешканці 109-го будинку на просп. Червоної Калини. Назвали нову територію "Сквер Гідності".

Минулого року сихівчани у районі Санта-Барбара дізналися, що біля їх будинку на невеликому майданчику навпроти 98-ї школи будуть зводити торговий центр. Обурені мешканці миттєво з'ясували, хто буде будувати, кинулися пікетувати сесію міської ради. Депутати відмінили рішення про забудову. Згодом люди зібрали кошти з будинку - близько 23 тис. грн. - та встановили фігуру Божої Матері, лавки. Ініціативна група назвала себе "Кращий Сихів" та почала співпрацювати з вільними дизайнерами та урбаністами "Група 109".

Спочатку група контролювали незаконні вивіски у місті. А згодом зайнялися саме сквером. Районна адміністрація пішла назустріч людям і виділила 700 тис. грн на облаштування скверу. У міській раді погодили проект.

У сквері - все для вільного відпочинку людей. Не буде бордюрів, щоб могли гуляти матері з візками, люди з обмеженими можливостями, тактильна плитка - для незрячих. А ще 16 дерев та круглі лавки для 300 осіб. Між газоном і плиткою - теж жодних бордюрів, щоб діти могли вільно бігати по траві.

"Архітектори співпрацювали з місцевими жителями, прислухалися до їх побажань, показували їм кращі європейські аналоги, - розповіла Олександра Сладкова, начальник управління будівництва та інфраструктури Львівської міськради. - Таке в місті фактично вперше. Проект - виключно ініціатива громади, міська влада лише допомогла з фінансуванням. І хоч сквер виріс фактично на конфлікті, але результати більш, ніж тішать. Багато скверів уже було втрачено через забудовників і підприємців."

Зараз ви читаєте новину «Під загрозою забудови сихівчани самостійно зробили сучасний сквер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі