середа, 06 травня 2020 17:42

"Нам такі умови поставили, що люди сказали: "Ідіть у ср*ку" - як працюють ринки в містах

Із початку травня уряд дозволив відкривати продовольчі ринки. Мають дотримуватися обмежень: продавцям і покупцям повинні міряти температуру, територія - дезінфікуватися, на входах - стояти антисептики. Необхідно ходити в масках. Торговці повинні сидіти за захисними екранами і на відстані у три метри одне від одного. На кожні 10 квадратних метрів має бути не більше одного покупця.

За дотриманням правил наглядають працівники Держслужби із питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. За порушення базар закриють на тиждень, підприємців оштрафують.

У перші числа місяця ринки відкрилися далеко не в усіх обласних і районних центрах. Частину закрито, бо їх адміністрації не можуть гарантувати повне дотримання карантинних вимог влади. Інші готуються до роботи та будуть запущені найближчими днями. Треті ще чекають на відповідні дозволи від Держпродспоживслужби.

Автор: Вікторія МАЙСТРЕНКО
  Біля ринку "Оболонь" у Києві торгують квітами і розсадою. Сам базар закритий.
Біля ринку "Оболонь" у Києві торгують квітами і розсадою. Сам базар закритий.
2 травня, о 09:00, столичний ринок "Оболонь" зачинено. Біля нього продавці без масок торгують розсадою та насінням. За ворітьми базару ходять охоронці.


У відкритому наметі жінка продає розсаду квітів. Коштують від 15 до 35 грн. Говорити не хоче. Коли купую гацанію в горщику, стає люб'язною.

- Її можна і в ґрунт пересадити, і в кімнату занести. Ростиме і на балконі, і на вулиці, і в квартирі. Вона невибаглива, - пояснює. - Казали, що ринок відкриють, та де там.

Перед входом до ринку жінка піднімає ролет контейнера, ставить стіл. Викладає віники, мотузки, пластмасові відра.

Навпроти павільйон, оренда - 30 тисяч гривень. Чим там торгувати? Золотом?

- З кінцем карантину наш ринок відкриють, - каже вона. - Щоб торгувати зараз, нам такі умови поставили, що люди сказали: "Ідіть ви в ср*ку, будемо чекати". Треба зарегістріроваться в держспоживспілці, а там заяву розглядатимуть 10 днів. Дівки почали заповнювати її в електронному вигляді. Вопроси дебільні. Треба три вищих образованія, шоб на них отвєтіть.
За оренду двох яток плачу 4,5 тисячі. Товар постійно треба складати, викладати. Якби зробили нормальні умови оренди, я б собі магазин взяла. Там би вже товар розкладений був. І продавця не брала б, сама працювала. Бо який би він чесний не був, а все одно мутять, крутять. Ось навпроти павільйон, оренда - 30 тисяч гривень. Чим там торгувати? Золотом? Тут був магазин з горілкою, соками, водою, печивом, але вони з'їхали. Платили 35 тисяч оренди, а їм сказали 60 тисяч. Послали їх і роз'їхалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українцям треба грошей, щоб пережити карантин

- А веники сколько такие? - питає продавчиню жінка в темних окулярах.

- 50 гривень, були по 60. Їх на 5 хвилин в гарячу воду, вони класні. Вибирайте любий, який на вас дивиться, - відказує вона.

На 6 травня у столиці відкрилися п'ять ринків - "Деміївський", "Маяк", "Базар на Лісовій", "Печерський" і "Володимирський". Решта не отримали дозволів від Держпродспоживслужби. Продовжує працювати і "Столичний". Цей базар зовсім не закривали на карантин, бо із початку обмежень там дотримувалися санітарних норм: міряють температуру, біля павільйонів є антисептики й одноразові рукавички.

- Базар закритий. Торговці бігають туди-сюди, але за собою ворота замикають, - каже 52-річна Галина з Черкас. 3 травня у масці і рукавичках торгує овочами біля центрального ринку міста.

Поруч розклали ятки інші підприємці. Продають саджанці та сільськогосподарське приладдя. Багато покупців ходять без засобів захисту.

Автор: Анна ОРЕЛ
  Центральний ринок Черкас 3 травня так і не відкрився
Центральний ринок Черкас 3 травня так і не відкрився

У Черкасах міська влада 1 травня розширила послаблення — дозволила гуляти в парках, працювати будівельним, меблевим і канцелярським магазинам, майстерням з ремонту взуття, перукарням, літнім майданчикам кафе, квітковим лавкам, ритуальним бюро, компаніям зі встановлення вікон, дверей і огорож.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші на дітей: підприємці можуть оформити фінансову допомогу на час карантину

- Це неправильно, коли простий підприємець не може працювати, а гіпермаркет "Епіцентр" не закривається, - каже міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, 45 років. - Містян обурювало, що не можуть піти в парк із дитиною. Ми відновили соціальну справедливість.

"Пане голово міста Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоров'ям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!" - відреагував на послаблення у Twitter міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Власники бояться. Бо мер дозволив працювати, але поліція може виписати штраф.

Натомість на підтримку мера Черкас виступили міські голови Львова та Івано-Франківська — Андрій Садовий та Руслан Марцінків.

Автор: Анна ОРЕЛ
  Біля головного черкаського ринку багато людей торгують розсадою
Біля головного черкаського ринку багато людей торгують розсадою

4 травня, незважаючи на дозвіл міськради, більшість черкаських кав'ярень і магазинів не відкрилися. Не запрацювали і продовольчі ринки. Поки що зачинені й літні тераси ресторанів, кафе. У мерії стверджують, що це питання часу і більшість бізнесу запрацює за 3-4 дні.

- Робити до 11 травня не будемо, - пояснює 23-річна Аліна Радченко, консультант у магазині одягу в Торговельному центрі "Любава". - Так і решта крамниць. Власники бояться. Бо мер дозволив працювати, але поліція може виписати штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці взялися за чарку: на карантині продажі алкоголю злетіли

Центральний продовольчий ринок у Полтаві запрацював 1 травня. Першого дня зафіксували порушень на 170 тис. грн. Штраф наклали на адміністрацію. Базар закрили.

Наступного ранку працюють тільки ковбасні й молочні ятки, облаштовані холодильниками. Охоронці нас пропускають до них після вимірювання температури.

На вході у м'ясний павільйон стіл з антисептиками. Усередині порожньо.

- М'яса не продаємо. Тільки готуємося, - говорить 72-річний Микола Іванович. - Зробимо захисні екрани, закупимо маски й окуляри. Як знатиму, що вже можна торгувати, поріжу свиней. Зараньше не хочу, м'ясо має бути свіжим.

Поблизу ринку працюють кілька прилавків з овочами та розсадою. Продавці бояться представлятися. Після штрафів страшно, пояснюють.

Уйма товару за карантин попортилася. Тепличні огірки повикидала

- Уйма товару за карантин попортилася. Тепличні огірки повикидала, - говорить одна з продавчинь. Не називається. - Картоплю й цибулю в сараї берегли. Вийшла торгувати, коли помідори достигли. А так би й вони у смітник полетіли. Утім, людей мало. То боюся, що можуть теж зіпсуватися.

До прилавка підходить жінка в масці. Купує кілограм помідорів. Продавчиня брудними рукавичками поправляє маску. Починає збиратися.

- Після обіду клієнтів уже не буде, - пояснює.

3 травня зранку великий базар у райцентрі Гайсин на Вінниччині не працює. Усі три входи зачинено. До карантину ринок був відкритим щочетверга і щонеділі. На закупи з'їжджалися люди із сіл району і сусідніх райцентрів.

Біля воріт тупцює пенсіонер із велосипедом, представляється Євгеном Михайловичем.

- Спеціально приїхав із Кисляка, хотів купити з десяток молодих курей. Але мушу вертатися ні з чим. Хіба заїду у ветаптеку по дорозі, - каже.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більше трьох місяців без роботи не протягнемо" - як львів'яни живуть на карантині

Біля центрального входу на табуретці вмостилася немолода жінка, в руках тримає живого півня. На землі розклала бульби жоржин, в пакеті - кукурудза. Каже, що прийшла пішки зі села Носівці - за 15 кілометрів від райцентру.

Автор: Ірина МАМРИГА
  Великий ринок у райцентрі Гайсин на Вінниччині теж не відкрився. До карантину він працював двічі на тиждень. Сюди їздили скуповуватися люди із сіл району.
Великий ринок у райцентрі Гайсин на Вінниччині теж не відкрився. До карантину він працював двічі на тиждень. Сюди їздили скуповуватися люди із сіл району.

- Півень не треба? Гарний, молодий. Важить 5 кіло. Віддаю всього за 350 гривень, але можу трохи вступити, - пропонує молодшій жінці.

Півень не треба? Гарний, молодий. Важить 5 кіло

- Та не треба, тьотю, - відказує та. – Із села приїхали купити свіжої свинини. Завтра в сина день народження, а в нас традиція на свято шашлик смажити. Тепер доведеться в "АТБ" м'ясний напівфабрикат брати.

До базару весь час підходять люди в масках і одразу вертаються назад.

- Думала, що в цю неділю вже відкриють продуктові ряди, - каже гайсинчанка Тетяна. – Я теж тут торгую одягом. Уже не можу дочекатися кінця карантину, бо грошей ніц. Добре, що діти трохи допомагають. А взагалі, такої торгівлі, як раніше, вже не буде. Не знаю, як швидко директор ринку обладнає територію відповідно до всіх вимог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 українських лікарень випробують засіб для лікування коронавірусу

4 травня Гайсинський малий базар також зачинено. На території ринку жінка забирає з холодильників у власному кіоску продукти. Боїться, що до 11 травня зіпсуються, якщо будуть перебої з електропостачанням.

До 22 травня уряд подовжив карантин в Україні. Його послаблять із 11 числа. Почнеться перший етап зняття обмежень. Дозволять гуляти парками, запрацюють перукарні та салони краси, літні майданчики кафе, стоматології, музеї і бібліотеки, підприємства побутового обслуговування населення. Прийматимуть адвокати й нотаріуси. Заклади громадського харчування готуватимуть їжу та напої на виніс. Зможуть тренуватися спортивні команди.
Станом на 6 травня, в Україні коронавірус підтвердили у 13 184 людей. Вилікувалися 2097 осіб, померли - 327. Найбільше хворих у Чернівецькій області — 1985.

Зараз ви читаєте новину «"Нам такі умови поставили, що люди сказали: "Ідіть у ср*ку" - як працюють ринки в містах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі