пʼятниця, 21 вересня 2018 11:21

"Гуцули - етнокультура, яка повертає нас до поганських часів" - Микола Княжицький

19 вересня у рамках 25 Book Forum у Львові у Палаці Потоцьких пройшла презентація серії книжок карпатської фольклористики "Першодруки" від видавнитва "Фоліо". Нові книжки представляли ідейник проекту, нардеп Микола Княжицький і директор видавництва Олександр Красовицький:

"Володимир Гнатюк, працю якого ми презентуємо, - потужний етнограф, досліджував великі етногрупи українців, зокрема, лемків, бойків, українців в Югославії,- розповідає Микола Княжицький. - Багато із цих груп вже сьогодні не існують. Це випливає з історичного контексту жахливих реалій ХХ ст. Та пощастило гуцулам. Бо це справді давня етнокультура, яка повертає нас до давніх, поганських часів і дивує увесь світ своєю неповторністю. Зараз ми робимо усе, щоби її зберегти. Тому спільно із видавництвом "Фоліо" ми вирішили зробити видання цілої серії книжок, які стосуються гуцульської культури".

Михайло Ломацький, Володимир Гнатюк і Петро Шекерик-Доників - перші автори, яких опублікували у серії "Першодруки". Видавництво планує грандіозний проект, до якого входитимуть тексти усіх дослідників гуцульщини.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  На Форумі видавців презентували антологію карпатської фольклористики від видавництва "Фоліо".
На Форумі видавців презентували антологію карпатської фольклористики від видавництва "Фоліо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про літературу, сексуальне виховання та політ на Марс - Беґбедер на Форумі видавців у Львові

"Ще одна книжка, яку ми презентуємо авторства Петра Шекерика-Дониківа, відомого гуцульського діяча, війта села Жаб'я на Верховинщині, депутата польського Сейму, який жив на зламі ХІХ-ХХ ст. За життя намагався із гуцульщини зробити духовно-просвітницький центр Карпат. Є легенда про цього чоловіка. Одного разу війт Петро їхав на засідання сейму у гуцульському строї. Польські пани, що були з ним у купе потяга, не зрозуміли його одежі та насміхатись. На що Петро відповів: "То жінка мені виткала ті штані. Їду в них нині на засідання Сейму до Кракова. Потім буду ходити по празниках між селами. Потім - до худоби. А коли сильні вітри в наших горах будуть дути, - заткаю ними комена. Навесні, коли єврей прийде скуповувати всяке лахміття, - продам йому ті штані. А знаєте, що він із ними зробить? Пошиє вам циліндри".

1939-го Шикерик-Донаків був арештований НКВД і засланий до Сибіру. Його подальша доля невідома.

"Тому, закликаємо спілкуватись вам із вашими родичами чи знайомими, які пережили ті страшні 30-40 роки, - звертається директор видавництва "Фоліо" Олександр Красовицький. - Ми маємо амбітну ідею створити проект із спогадами. Говоріть із ними, записуйте їхні розповіді та звертайтесь до нас у видавництво".

19 вересня завершився перший день 25 ювілейного Book Forum. У рамках найбільшого літературного фестивалю країни анонсували понад 900 подій. Головною локацією Форуму є площа перед палацом Потоцьких, однак книжкова подія охопить ще 40 інших локацій у місті Львові.

Зараз ви читаєте новину «"Гуцули - етнокультура, яка повертає нас до поганських часів" - Микола Княжицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі