пʼятниця, 24 червня 2022 20:28

Що робити пасажирам, які в комендантську годину опинилися на вокзалі

Що робити пасажирам, які в комендантську годину опинилися на вокзалі
Що робити, якщо опинився на вокзалі вночі. Фото - Одеський кур'єр

Майже на всій території України з вечора до ранку діє комендантська година. Мешканці не повинні виходити з будинків, а магазини, аптеки й розважальні заклади не працюють. Проте залізничні вокзали продовжують працювати й уночі. Щоправда, в іншому режимі.

Як працюють вокзали найбільших міст України, які послуги можна вночі там отримати й чи є змога дістатися з них вночі додому – розповість Gazeta.ua.

Вокзали міст, де діє комендантська година, можуть зачинятися на ніч або бути відчиненими на вхід і вихід. У найбільших містах, де великий пасажиропотік, вокзали працюють всю ніч. Це такі міста, як-от Київ, Львів, Одеса, Чернівці, Тернопіль тощо. На території вокзалів, на які вночі не прибувають потяги – зачиняються, перебувати пасажирам не можна.

Про це Gazeta.ua розповіла фахівчиня філії "Вокзальна компанія" Тетяна Миклуха.

"У деяких містах України вокзали в комендантську годину зачиняються на ніч. Там нема поїздів на прибуття і відправлення. Це, наприклад, Дрогобич, Підзамче. У деяких містах комендантська година починається о 22:00, в інших – о 23:00. Станції зачинені до п'ятої ранку. Проте якщо потяг запізнюється – вокзал відчиняють, чергові працівники надають послуги: для пасажирів обов'язково працює зал очікування, безплатні туалети. Якщо потрібно, то пасажири можуть отримати чай, каву, канапки – усе це передбачено.

Іноді їх надають волонтери, а також працівники вокзалів. Якщо на вокзалі не перебувають волонтери, то воду надає черговий персонал, вода є в запасі на вокзалі. На всіх вокзалах є чергові. До них можна звернутися з усіма питаннями щодо стандартних і нестандартних ситуацій. Черговий розв'язує питання надання допомоги", – розповіла фахівчиня.

Вокзали в містах з великим пасажиропотоком не зачиняються на ніч

Одним з вокзалів з найбільших пасажиропотоків є вокзал Києва. На нього прибувають міжміські поїзди та з інших країн – з Польщі, Чехії. Київський вокзал працює вночі, але там майже всюди вимикають світло. Пасажири, які лишаються на вокзалі на ніч, можуть придбати їжу, медикаменти й переночувати в безплатних залах відпочинку. Для матерів з дітьми обладнані спеціальні платні кімнати з ліжками.

"На ніч на вокзалі приглушується світло – це обов'язково, адже вокзал – стратегічний об'єкт. Якщо поїзди прибули вночі – зали очікування також безкоштовні за наявності проїзного документа. Є кімнати відпочинку матері й дитини, але вони всі на загальних умовах – платні. Туди можуть заселитися лише мами з дітьми. Одне місце в шестимісному номері – 200 гривень, у тримісному – 270 гривень, у двомісному – 320 за одне місце. Це кімнати з ліжками, а душ, туалет і умивальник розташовані на поверсі. Загалом кімнати розраховані на 20 місць. Ще є зал для перебування осіб з інвалідністю – у залі номер три", – розповіла Тетяна.

У Києві вночі на вокзалі немає волонтерів, проте їжу можна придбати в закладах, що працюють цілодобово.

"Кафетерії на вокзалі Києва працюють цілодобово. Людина може купити воду, їжу. Безплатну воду також забезпечують. Також на центральному вокзалі в підвальному приміщенні є безплатний туалет. На київському вокзалі є аптека, що працює цілодобово. Аптека розташована на центральному вокзалі в залі номер чотири", – розповіла фахівчиня.

На яких вокзалах працюють волонтери

З початку повномасштабного вторгнення Росії допомогу й харчування для пасажирів забезпечували волонтери. Зараз вони залишилися на туристичних напрямках, там, де пасажири найбільше потребують допомоги.

"Волонтерів майже вже ніде нема, окрім Львова, Тернополя, Одеси. В Одесі вокзал працює цілодобово, можна скористатися залами очікування, туалетом. Якщо пасажири потребують чаю-кави, канапки – їх надають волонтери. У Тернополі є безплатні зали очікування, безплатний туалет, зал для військовослужбовців на загальних підставах, послуги надання допомоги маломобільним пасажирам. Також цілодобово пасажирам з квитками можуть надати безплатну довідку щодо проїзду, пересаджування, як можна дістатись містом. Передбачено надання безплатної медичної і психологічної допомоги. Послуги харчування забезпечують громадські й волонтерські організації. У волонтерів є дозвіл, перепустки – цілодобово перебувають на вокзалі", – розповіла фахівчиня.

На одному з найпопулярніших вокзалів для туристів у Чернівцях волонтерів немає, проте туристи завжди можуть звернутися до працівників станції.

"У Чернівцях під час комендантської години безплатно надається зал очікування. На підставі проїзного документу туалет безплатний. Якщо квитка немає, то послуга платна. Кімнат для матері й дитини окремо немає. Наявні просто кімнати тривалого відпочинку", – розповіла Тетяна.

Львівський вокзал

Вокзал у Львові під час повномасштабного вторгнення Росії став прихистком для біженців, які прибували з територій, де тривають активні бойові дії. Досі там чергують волонтери, які забезпечують новоприбулих усім необхідним.У який би час пасажири не прибули на вокзал у Львові, можуть отримати їжу, напої та перепочити.

Про це Gazeta.ua розповів Заступник начальника вокзалу станції "Львів" Андрій Кульбаба.

"На початку це було страшно, не уявляли, як маємо з ним усім впоратися в перші дні війни. А потім з часом усе налагодилося. Багато небайдужих людей постійно приходять, приносять чай, бутерброди. В цьому плані забезпечені всі. На другому поверсі у четвертій залі працюють медики, надають психологічну допомогу. Людина може звернутися до психолога в будь-який час. Також надають послуги з допомоги людям з інвалідністю, на кріслах колісних. Послуги надають цілодобово безплатно", – розповів Кульбаба.

У Львові комендантська година діє з 23:00 до 6:00. Для пасажирів працюють три безплатні зали очікування і туалети. Військовослужбовців розміщують в окремому залі. Облаштована додаткова кімната матері й дитини – на другому поверсі. Зали обладнали в окремому приміщенні для матерів з дітьми до 7 років. Мають ліжка, постіль, а туалет і санітарна кімната на поверсі.

"У кімнаті матері й дитини є 20 ліжок. У кімнаті ліжка стоять у два ряди. Є стіл, памперси, молочні суміші, пелюшки для маленьких діток, іграшки, дошка. Суміші й памперси надали волонтери. Це безплатно. Залізниця зараз входить у свій звичний режим. Згідно з законодавством, якщо маємо безплатні зали очікування, можемо робити один платний зал. Але часто пускаємо всіх людей з квитками. У цьому залі є кілька лавок, як у безплатному, і є м'які дивани на дві особи, також є телевізор. Буває таке, що великий наплив у кімнату матерій й дитини – тоді пускаємо в платну залу. Загалом платний зал коштує 35 гривень на годину", – розповів Андрій Кульбаба.

Харчування на вокзалі забезпечують волонтери. Також вони можуть супроводжувати новоприбулих на територію скверу, де облаштована польова кухня.

"Поруч з вокзалом є сквер, де готують волонтери. Між собою називаємо його "волонтерське містечко". Цілодобово там годують всіх охочих. Також на вокзалі працює багато волонтерів – вони ходять у спеціальних жилетках, люди звертаються – їх направляють", – розповів Андрій Кульбаба.

Чи можна поїхати з вокзалу на таксі

У комендантську годину пасажири не зможуть викликати таксі через автоматичні служби й телефоном. Програма виклику таксі не працює в містах, де є комендантська година, як-от Київ, Львів, Одеса, Тернопіль, Чернівці, а також у районних центрах.

Нещодавно киянка Ганна Букало їхала таксі з вокзалу в Києві. Каже: "Порадили чергові на вокзалі. Водій таксі мав спецперепустку". Згодився відвезти Анну на Оболонь. Спочатку хотів за це 1 тис. грн. Оскільки пасажирка мала лише 420 грн, зійшлися на цій сумі.

Також спецперепустки мають автівки швидкої допомоги, авто аварійної служби. Пасажирам, у яких потяг їде з вокзалу вночі, рекомендується приїхати до 23:00. Якщо потяги прибувають вночі, пасажири мають змогу лишитися на вокзалі або виїхати з волонтерами, які також мають спецперепустки.

"Раніше було таке, що у Львові пасажирів зустрічали волонтери. Могли завозити до хостелів, до опікунських центрів. Якщо такої змоги немає, то всі перебувають на вокзалі", – розповіли у довідці вокзалу Львів.

У кількох містах України немає комендантської години

У кількох туристичних містах комендантська година не запроваджена, тож вокзали працюють у звичайному режимі. Це Ужгород, Чоп і Мукачеве – там вокзали не зачиняють. Якщо пасажир прибуває вночі, то перебуває в залі очікування безплатно за наявності квитка. Є зали очікування для військових. Волонтерів там уночі немає.

Зараз ви читаєте новину «Що робити пасажирам, які в комендантську годину опинилися на вокзалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі