понеділок, 06 червня 2016 13:35

Чоловіка покусала гадюка на березі річки

Чоловіка покусала гадюка на березі річки

5 червня 23-річного жителя села Буковець Верховинського району Івано-Франківської області вкусила гадюка. Чоловік мив власний автомобіль у людному місці біля річки Опір у селі Славське. Несподівано його за руку вкусила змія, яка ховалася на березі.
Чоловіка доставили о 14.30 до анестезіологічного відділення Сколівської ЦРЛ у стані середнього ступеня важкості, - повідомили у департаменті цивільного захисту ЛОДА. Йому провели очищення організму від отрути з допомогою крапельниці. Зараз стан потерпілого задовільний.

Останні три роки жителі гірських районів Прикарпаття та Закарпаття відзначають, що кількість полозів різко збільшилася. Гадюка звичайна зустрічається навіть недалеко від населених пунктів, на полях, біля річок та навіть у господах місцевих. На це є дві причини, каже директор Львівського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

"Змій і вужів побільшало через кліматичні зміни - потепління. Зима стала теплою і якщо раніше багато молодняка замерзали, то зараз вони легко зимують і кількість їхня зросла. По-друге, через господарську діяльність людини. Основна кормова база змій - миші та інші гризуни. Через засміченість територій, сільськогосподарську діяльність людини для цих гризунів вдосталь їжі. Вони розмножуються у великій кількості, отож, полозам є харчі. Гадюка звичайна ніколи не нападає першою, тільки коли людина її роздратує, наступить чи випадково чи навмисне доторкнеться до неї. Також гадюка ніколи не залізе на чисте подвір'я, лише на зарослі бур'яном і засміченні подвір'я, де водяться миші", - каже Ігор Антахович.

Захистить від укусів гадюки цупкий одяг та високі чоботи. Потрібно бути уважним у лісі та не панікувати. Якщо гадюка все-таки вкусила, - слід одразу звернутися до медиків. На Закарпаття смертельних наслідків від укусів гадюк в останні роки не зафіксовано.
В більшості випадків лікування потерпілих від укусів змій відбувається без застосування вакцини. Раніше сироватку кололи усім жертвам гадюк, але тепер її застосовують лише в окремих складних випадках. Потерпілих госпіталізують та очищують організм від отрути за допомогою крапельниці. Загроза для життя може виникнути лише тоді, коли гадюка укусила в шию або голову. Особливо небезпечними є укуси гадюки для дітей та людей похилого віку, які мають проблеми із серцевою недостатністю.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіка покусала гадюка на березі річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua