четвер, 27 квітня 2017 11:27

Без Небесної сотні і воїнів АТО: в Одесі скасували декомунізовані назви вулиць
6

В Одесі скасували декомунізовані назви вулиць
Фото: od.vgorode.ua
56 вулиць змінили назви
56 вулиць змінили назви
56 вулиць змінили назви
56 вулиць змінили назви

Депутати Одеської міськради під час сесії ухвалили рішення скасувати перейменування назв вулиць, здійснене у рамках декомунізації екс-губернатором Михайлом Саакашвілі.

Проект рішення внесли до порядку денного сесії з голосу депутата Олега Бриндака, а список нових назв частині депутатів навіть не роздали, і вони були змушені голосувати всліпу.

"Мін'юст зареєстрував нові назви від Саакашвілі. Однак там допустили низку помилок - деяких вулиць взагалі не існує, а деякі перейменували за ініціативи нашої топонімічної комісії для виконання закону про декомунізацію. Ми вважаємо, що називати вулиці потрібно іменами тих людей, які жили і працювали в Одесі, наприклад ім'ям Бориса Литвака або героя Радянського Союзу Жученка, а не імператора Габсбурга", - зазначив Олег Бриндак, повідомляє "Думская".

Проект рішення підтримали 46 депутатів, а міський голова на підвищених тонах вибухнув критикою на адресу команди Саакашвілі.

56 топонімічних об'єктів перейменували відповідно до торішніх рекомендацій історико-топонімічної комісії, які двічі виносили на громадські слухання.

Міськрада повернула старі назви вул. та пров. Бабушкіна, вул. Бірюкова, Валентини Терешкової, Гончарова, Обнорського, Белінського, Бадаєва, Богданова. Знову з'явився на карті міста просп. Маршала Жукова.

Ім'ям Небесної сотні міськрада назвала вул. Карла Лібкнехта у Київському районі (тягнеться від 411-ї батареї до Чорноморки. - ред.). Однойменний пров. назвали на честь Героїв Крут.

Чапаєвські провулки, які розпорядженням колишнього губернатора, отримали імена полеглих в АТО захисників України Володимира Терещенка, Олега Андрійця, Бориса Кифоренка, Віктора Діхтієвського, Ігоря Кисельова, Олега Стороженка, Юрія Асєєва, диригента Олександра Пресича і підполковника УНР Дмитра Неплія, стали Старокозацькими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декомунізація в Одесі: ховають мумію Котовського

Міністерство юстиції розробило проект закону про припинення дії законів, які ухвалювали до 24 серпня 1991 року. Із 2015-го в Україні триває декомунізація. За її результатами перейменували 51 493 вулиці та 987 населених пунктів, демонтували 2389 пам'ятників, із яких 1320 пам'ятників Леніну.

Зараз ви читаєте новину «Без Небесної сотні і воїнів АТО: в Одесі скасували декомунізовані назви вулиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі