неділя, 12 травня 2019 14:57

Як флюгери Львова ловили міські вітри
5

При вході у дворик львівської Ратуші черга із п'яти людей, купують квитки на фестиваль "Флюгери Львова". В місті його організовують вже вісімнадцятий раз. Відвідувачі зможуть почути тут різноманітну музику: електро, хіп-хоп, джаз, фольк, драм'н'бейс, неокласика, пост-панк. Подія має розпочатись об 14:00 в обід. З дворика чути гучну музику ді-джеїв.

Автор: Оксана Княжик
  Флюгери Львова триватимуть два дні, 11-12 травня
Флюгери Львова триватимуть два дні, 11-12 травня

"Не встиг купити квиток заздалегідь – каже Олег Мартич, знімаючи з плечей рюкзак. Одягнений в червоні шорти і чорну футболку. – Було б дешевше, тепер віддаю 300 гривень. Але фестиваль того вартує, довго чекав на цю подію. Хоч за прогнозом має бути дощ, на Флюгерах буде гаряче, багато музики, пива".

Олег прямує в дворик і сідає на червоне крісло-мішок перед змонтованою сценою. Об 14:30 тут гуляє кілька десятків людей. Праворуч від сцени розташовані столи, на яких проводять різноманітні майстер-класи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танці, музика, вистави: відкрили перший Фестиваль грецької культури

Менеджерка Анастасія Чупринська переглядає одяг, який висить на тримачах. Вона невисокого зросту з кучерявим волоссям, зібраним в пучок.

"Це одяг від бренду Vachoka –пояснює - Дівчата роблять його на основі тканин, що вже були у вжитку. Спеціально для Флюгерів вони створили нову колекцію футболок і сумок з логотипом. Ще тут представлені галереї з переробки, які показують свої інсталяції . Наприклад, арт-галерея "Галузка", яка займається переробкою скла".

Автор: Оксана Княжик
  Одяг, зроблений на основі тканин, перероблених з вінтажних речей
Одяг, зроблений на основі тканин, перероблених з вінтажних речей

Під стіною навпроти сцени на білому полотні висить дерев'яний маятник. Під ним на бруківці вистелений карпатський ліжник.

"Це загальна композиція корабля і маятника – каже Римма з магазину-галереї "Правда-бе". - Гуцульський килим як типове зображення гір. Знизу гори, а вгорі корабель, який пливе уявним морем, про яке мріють всі львів'яни. Ще в нашому просторі на Флюгерах представлені різні речі ручної роботи, з допомогою яких можна оновити свій одяг тут і зараз. Це можуть бути вирізані написи, малюнки".

Автор: Оксана Княжик
  Композиція корабля і маятника
Композиція корабля і маятника

Ліворуч від сцени має свою ятку видавництво "Книжковий лев". Тут ще продають хот-доги, бургери, китайську локшину, морозиво, пиво. За столом біля ятки з морозивом сидить жінка з дитиною на руках, п'є кока-колу. На вигляд їй 30 років, має русяве волосся.

"Приїхала на фестиваль з віддаленого спального району – каже Олена Шафірко, відпускаючи дитину побігати. – Ввечері з малим тут не погуляю, буде занадто шумно. Чекаю на сестер Тельнюк, це мій улюблений дует. Мають виступати тут о 6 вечора. Цього року фестиваль незвичайний, багато розваг і музики. Заняття для себе знайдуть всі".

Під сценою до виступу готується Марія Чичкова, учасниця етно-колективу "Торбан". Вона у яскравому жовтому піджаку. На голові заплетені кольорові дреди. Підмальовує очі.

"Я виступатиму на Флюгерах уже втретє – каже. – Колектив в теперішньому складі – вперше. Існуємо вже три роки, назвали гурт "Торбан" на честь стародавнього інструменту, про який нечесно забули. Він фантастично красивий на вигляд і звук. Хоча в колективі ми на ньому не граємо, бо ще не навчились".

Учасники піднімаються на сцену. На фестивалі більшає людей. Всі крісла-мішки перед сценою зайняті, позаду збирається натовп, що повільно рухається під музику.

Автор: Оксана Княжик
  Гурт "Торбан" виступає на сцені Флюгерів
Гурт "Торбан" виступає на сцені Флюгерів

"Цікавинкою фестивалю буде так звана інтересна хода. – каже Анастасія Чупринська. - Люди будуть йти на Флюгери в незвичний спосіб: хтось колесом, хтось підстрибуючи. Для того, щоб показати, що місто є їхнім домом. Це не формальне місце для них, а дім, в якому вони можуть себе почувати розкуто. Філософія в тому, щоб ти прийшов сюди і розслабився. Якщо сприймати буквально - флюгер це прилад для визначення вітру. Фестиваль є у певному сенсі метафорою цього приладу. Таким згустком різних енергій та музичних стилей, де можна відчути та послухати як звучить місто.".

Автор: Оксана Княжик
  Відвідувачі фестивалю насолоджуються музикою
Відвідувачі фестивалю насолоджуються музикою

Флюгери Львова триватимуть два дні, 11-12 травня. Насолодитись музикою українських гуртів чи долучитись до майстер-класів зможуть всі охочі.

8 травня у Львівській галереї "Сатирикон" відкрили виставку карикатур Володимира Казаневського "Ватні коліна".Володимир Казаневський малює для українських та французьких видань.

Зараз ви читаєте новину «Як флюгери Львова ловили міські вітри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі