неділя, 24 березня 2019 00:45

Учителі Шкарівки працюють за різними методиками

У шкарівській школі учителі четвертих класів працюють за різними методиками. Василь Перин має 34 роки педагогічного стажу й у викладанні вимогливий, привчає до порядку. Дар'я Морська у школі шостий рік, і стала для своїх учнів другом.

— Я почала впроваджувати роботу у групах чотири роки тому. Тепер це частина програми "Нова українська школа". Їздила на семінари, вивчала новітні методики викладання, — розповідає вчителька 4-Б класу Дар'я Морська, 26 років.

Автор: ФОТО з особистого архіву Дар’ї Морської
  Дар’я Морська працює вчителькою у 4-Б класі. Для учнів намагається стати другом
Дар’я Морська працює вчителькою у 4-Б класі. Для учнів намагається стати другом

Першою у школі опанувала інтерактивну дошку. Це великий сенсорний екран, що працює в системі з комп'ютером і проектором. Навчила старших колег.

— На уроках об'єднуємось у групи. Так учимося допомагати іншим заради спільного результату. У подальшому житті знадобляться вміння взаємодіяти і прислухатися до оточення, — продовжує. — Наприклад, якщо вирішуємо тематичний кросворд, завдання виконують по черзі або спільно. Домовляються між собою. Через 5 хвилин виходять разом і презентують. Група отримує оцінку, а клас повторює матеріал. Я кожен урок намагаюся зробити цікавим. Готую презентацію, щоб діти краще сприймали інформацію. Останнім часом захопилася лепбуками. Це саморобні паперові книжечки з кишеньками, віконцями та рухомими деталями. На уроці їх заповнюють діти.

У класі Дар'ї Морської одномісні парти зсунуті по чотири. Діти сидять навпроти одне одного. На стіні дві дошки — звичайна та інтерактивна. Є два м'які дивани та подушки. Тут учні відпочивають і спілкуються на перервах.

— Коли у дітей виникають конфлікти — сідаємо за стіл переговорів. Вислуховую обидві сторони і спонукаю їх до самостійного вирішення проблеми. Я — їхній друг і друга мама. Без ласки і тепла — ніяк. Інакше діти замкнуться в собі. Сміємося на уроках не менше, ніж на перервах. Обіймаємося і ділимося секретами. Коли треба заспокоїти гамір, кажу "Хто мене чує, плесніть в долоньки". Можу повторити підряд п'ять разів, поки не заспокояться всі.

Замість фізкультхвилинок учні танцюють. В інтернеті працюють з розвивальними програмами "Самоучка" та "Пустунчик". У вихідні клас їздить до білоцерківського кінотеатру. На весняних канікулах планують відвідати столичний Музей медуз.

— Стати вчителем мене запросив директор школи Олег Крутаков. Була здивована, бо не мала спеціальної освіти. Два роки до цього працювала соціальним педагогом. Разом із дітьми пішла до першого класу. Одночасно здобувала вищу освіту у Переяслав-Хмельницькому педагогічному університеті. Вечорами вивчала сучасні методики, вдень практикувала їх з учнями.

Автор: ФОТО з особистого архіву Василя Перина
  Учитель 4-А класу Василь Перин вчить дітей не боятися виступати публічно. Для цього поставив у класі міні-трибуну. З неї учні презентують свої роботи і читають твори
Учитель 4-А класу Василь Перин вчить дітей не боятися виступати публічно. Для цього поставив у класі міні-трибуну. З неї учні презентують свої роботи і читають твори

— Я не суворий, а вимогливий. Життя насправді не таке комфортне, — каже вчитель 4-А класу Василь Перин, 55 років. — Тому привчаю школярів до дисципліни, вчу поважати старших.

Він єдиний у Білоцерківському районі чоловік-учитель початкових класів. Має 34 роки педагогічного стажу.

— Методика сучасної української школи для мене не нова. Й інтегроване, і навчання в ігровій формі я вже проходив. Ще 1985 року з дружиною першими в районі взяли шестирічних дітей, — каже Василь Михайлович. — На мій погляд, дітей потрібно віддавати до школи тоді, коли вони морально до цього готові. Не за віком. Хоча навчання й поєднується з грою.

Із хлопцями вчитель вітається за руку. На перервах сухарики не їдять, телефонами не граються. Співпрацює з батьками, щоб не перекладали виховання дітей на плечі педагога. Нерідко приводять дітей батьки, які навчались у Василя Михайловича.

— Один учень якось сказав, що можна "зашибати бабло і на стройці". Я йому довів, що можна заробляти ще більше, керуючи будівництвом.

За чотири роки початкової школи формую у дітей дорослі погляди. Виготовив їм міні-трибуну, щоб не боялися публічних виступів. За нею учні презентують свої роботи, читають твори.

Василь Перин 25 років веде у школі безплатний гурток художньої обробки деревини. За умовами школи, діти повинні відвідувати секції, щоб розвиватися всебічно. У школі — 15 гуртків та секцій.

— У всіх мами-вчителі, а в моїх — тато, — жартує Василь Михайлович. — Ділимося з дітьми секретами. З нинішнім поколінням треба вміти домовлятися. Вчу шанувати традиції. За однією з них ходимо в ліс топтати ряст. За повір'ям, це додає здоров'я. Квіти не рвемо. Разом святкуємо дні народження, вітаємо, пригощаємо солодощами. Відвідуємо театр і різні виставки.

Від шкільної форми заклад відмовився, одягають охайно, але не носять джинси.

Зараз ви читаєте новину «Учителі Шкарівки працюють за різними методиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають