субота, 11 травня 2019 14:49

При болю в серці валідол і корвалол не допоможуть

— Стало часто боліти серце. Фельдшер сказала їхати у районну лікарню. Та мені немає коли. Валідол не допомагає. Які ще ліки можна приймати? — запитує 62-річна Надія Гриценко із села Бакали Білоцерківського району.

— Корвалол, валідол, валокордин та барбовал — ліки не для серця, а для заспокоєння нервової системи. При серцевому болю, стенокардії та інфаркті потрібні нітрати. Вони розширюють дрібні судини серця, — відповідає сімейний лікар райцентру Ставище Лілія Чіркіна, 29 років. — Препарати швидкої дії — нітрогліцерин та ізокет. Повільної — нітросорбід, ізосорбіду динітрат. Приймати слід під язик. Тоді їхня дія почнеться за 30 секунд. Не більше двох-трьох таблеток на добу. Нітрати знижують артеріальний тиск.

Другим важливим аспектом є розрідження кровоносних згустків, які викликають ішемію. Знадобиться ацетилсаліцилова кислота, наприклад аспірин. При загостренні приймати не більше двох-трьох разів на добу. Якщо є проблеми зі шлунком, то краще обрати препарати, що містять компонент клопідогрель. Серед них — тромбонет і атерокард. Якщо нітрогліцерин і ацетилсаліцилова кислота не дають ефекту за 15 хвилин, то викликайте "швидку". Це може бути не стенокардія, а підозра на інфаркт міокарду.

Зараз ви читаєте новину «При болю в серці валідол і корвалол не допоможуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають