субота, 13 квітня 2019 16:13

Підживлює рослини банановою водою

— Чоловік якось обмовився на роботі про моє захоплення. Колега сказав: "Жени її з дому, поки не пізно. Моя також спочатку один вазон принесла, потім другий. А тепер удома джунглі — пройти нема де", — говорить білоцерківка 32-річна Вікторія Розщедрівська.

Три роки тому жінка захопилася кімнатними квітами. Тоді була в декретній відпустці. Зараз у її колекції близько 40 рослин.

— Побачила в інтернеті сортовий вазон. Захотіла собі такий. Продавали у Харківській області. Пересилка коштувала дорожче, ніж сам черешок. Замовила відразу шість сортів. Прислали всі, крім того, що сподобався.

Має чоловіка Андрія, двох синів Ростислава і Назара та 50-кілограмового собаку московської сторожової породи. Мешкає у двоповерховому будинку. Вазони стоять на кожному підвіконні, підлозі та спеціальних підставках. Замовляла з багатьох регіонів.

— У мене на вікнах — уся Україна, — каже.

Навесні формує крони. Обрізані пагони висаджує у маленькі горщики і продає через інтернет. Найдешевші драцени — по 5 гривень за черешок. Найдорожче продавала 3 калли за 250 грн. За весняно-літній період вирощує близько 300 саджанців. Щоб відростки укорінилися, їх укриває плівкою. Щодня провітрює — інакше загинуть від грибка. Обов'язково досвічує.

— Вазони треба ставити не там, де краще для інтер'єру, а де сподобається їм. Одні люблять пекуче сонце, інші — згорять. Є тіневитривалі. Щоб гарно росли і цвіли, потрібно садити у спеціальний ґрунт, — продовжує Вікторія. — Пеларгонії люблять, коли до звичайної землі їм підсипають глину. Землесуміш для антуріума готую сама. Змішую соснову кору — для підкислення, болотний мох сфагнум і перліт — для розпушення, деревне вугілля — для знезараження, торф і кокосове волокно. Усе в довільних пропорціях.

Підживлює рослини натуральними компонентами. Наприклад, банановою водою. Шкірку фрукта заливає і добу настоює. Таке органічне добриво містить багато калію. Корисне для квітучих рослин. Декоративно-листяні люблять азотні добрива.

— Любителі рослин діляться на три категорії. Ті, хто тягне додому все, що росте. Які садять рослини, що подобаються. Треті, професіонали, купують лише ті, для яких зможуть створити сприятливі умови.

Найвища рослина в колекції Вікторії — півтораметровий сингоніум. Має квіти з дивними назвами — катарантус, стрептокарпус, педилантус титималоїдний, еухаріс. Найбільше витрачала, купуючи саджанці. Зараз — лише на грунт. Торік за сезон заробила більше 4 тис. грн.

— Мрію поповнити колекцію гібіскусом американської селекції, — каже. — Важко приживається. Його розмножують щепленням як дерева. Паросток вартує від 170 гривень. Також хочу завести собі такку чорну. Потребує високої вологості повітря. В Україні продають лише її насіння. Нема гарантії, що виросте.

Зараз ви читаєте новину «Підживлює рослини банановою водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають