неділя, 30 грудня 2018 17:21

Збудують дві амбулаторії

Автор: Юлія Довган
  У селі Розсошенці вже поклали фундамент нової амбулаторії
У селі Розсошенці вже поклали фундамент нової амбулаторії

У Полтавському районі 2019-го зведуть дві амбулаторії — у Божківському Надержинщинської сільради та Розсошенцях, що входять до складу Щербанівської об'єднаної громади. Відповідний наказ видало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

— До кінця 2018 року завершиться зведення стін у Божківському. Роботи в Розсошенцях розпочнуться у січні, — кажуть у департаменті будівництва, містобудування й архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської облдержадміністрації.

З місцевого бюджету Божківського виділили 1,3 млн грн, держава дала 5,483 млн грн. Заклад зводять на вул. 40 років Перемоги. Його площа — 218 кв. м. Розрахований на одного чи двох лікарів. Мешканці села підтверджують — роботи тривають.

— Спиляли дерева навкруги, вирили котлован і залили фундамент, — говорить 42-річна Олена Сало з Божківського.

— Зараз сільська амбулаторія працює у колишній солдатській бані, збудованій у 1960-х. Це приміщення на 80 квадратних метрів підлаштували під потреби медзакладу. Має три кімнати. Нова амбулаторія необхідна, — каже 62-річний Григорій Варава, сільський голова Божківського.

Амбулаторію в Розсошенцях споруджують у мікрорайоні "Садовий". Тут працюватимуть п'ять чи сім лікарів. Кожен матиме кабінет і окремий вхід у маніпуляційну. Із дербюджету виділили 12,552 млн грн, ще 30% додала об'єднана громада. Площа будівлі — 506 кв. м.

— У "Садовому" мешкають майже сім тисяч людей. Це мікрорайон із багатьма новобудовами. Діюча амбулаторія у Розсошенцях розрахована на п'ять тисяч осіб. Там є два сімейні лікарі. Новий медзаклад зможе обслуговувати 10–12 тисяч людей, — розповів голова Щербанівської ОТГ 58-річний Ігор Процик. — У мікрорайоні вже маємо близько 300 дошкільнят. Тому в закладі працюватиме педіатр.

Перевага нових амбулаторій — електронний запис до лікаря. Це дозволить пацієнтам менше контактувати одне з одним.

Мешканці сіл найбільше потребують хірургів і стоматологів.

— У мене зубний протез. На оглядах буваю рідко — у районну лікарню їздити далеко. Дуже треба стоматолога в нову амбулаторію, — каже 65-річна Надія Браїлко із Розсошенців.

— Не вистачає масажиста. Майже в кожного селянина остеохондроз. Половина моїх знайомих до нього ходила б. Гарно було б мати кабінет фізіотерапії з інгаляціями. Півсела зараз ходить і задихається, підхопили вірус. Сину довелося їхати в часну полтавську клініку, — додає Олена Сало.

Амбулаторії побудують за сучасними нормами. Використають енергозберігаючі технології. У Розсошенцях приміщення буде з газоблоку, а у Божківському — із залізобетонних сенвіч-панелей, заповнених усередині мінватою. Це зменшить витрати тепла. Усі тендери з пошуку проектантів, будівельних компаній оголошували на "Прозорро".

Роботи триватимуть чотири-п'ять місяців. Можливі затримки через погодні умови.

Планували спорудження амбулаторії і в Мачухах. Сільрада не встигла оголосити тендер на будівництво через проблеми з оформленням земельної ділянки.

Зараз ви читаєте новину «Збудують дві амбулаторії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають