субота, 06 липня 2019 15:25

За богослужінням просто неба у Гунчі стежив поліцейський патруль

Автор: Геннадій Таченко
  Настоятель храму Святих Косми і Даміана у Гунчі Микола Збрицький захищає інтереси громади з 15 осіб
Настоятель храму Святих Косми і Даміана у Гунчі Микола Збрицький захищає інтереси громади з 15 осіб

30 червня в Гунчі Гайсинського району дві церковні громади хотіли провести богослужіння у храмі Святих Косми і Даміана Тульчинської єпархії російської церкви. Настоятель Микола Збрицький відмовився передати ключі і заборонив подвійні служби в цьому приміщенні.

— На зборах жителів Гунчі в лютому цього року вирішили створити релігійну громаду, яка підпорядковувалася би Православній церкві України, — каже керівник новоутвореної релігійної громади Людмила Хоменко, 53 роки. — Ми, згідно з законами, зробили нову редакцію статуту. 5 квітня поїхали у Вінницю. Остаточно завершили процес 19 червня. Ми не робили нову реєстрацію. Робоча група переоформила документи існуючої релігійної громади. Тепер ми — юридична особа.

На дев'яту ранку до храму Святих Косми і Даміана з'їжджаються автівки. З них виходять служителі церков Гайсина і сусідніх сіл. Йдуть на службу. Богослужіння починають на подвір'ї церкви. Патруль із трьох поліцейських стежить за порядком.

Ближче до десятої збираються за межами церковного подвір'я місцеві. Це члени нової релігійної громади, підпорядкованої Православній церкві України. Їх близько 250. Прийшли до церкви вирішити питання передання ключів настоятелем.

Людмила Хоменко показує зареєстровані документи і продовжує:

— Ще раніше ми просили отця Миколу, щоб він дав ключі для проведення в церкві почергових богослужінь. Але він відмовив. Ми направили листа, в якому звернулися про передачу ключів. На те отець Микола написав на нас заяву в поліцію. Відкрили провадження. На наше звернення в Немирівську прокуратуру провадження не відкрито. Це можна розглядати як пасивну однобоку дію правоохоронних органів. Якщо в нас є зареєстровані документи, то чому ми маємо силою забирати ключі і храм? Оскільки нас більшість, хочемо мирним шляхом вирішити проблему.

Священик Микола Збрицький разом з прибічниками відстоює право громади з 15 осіб на існування. Спочатку заявляє, що ключів не дасть. Потім каже, що вони не в нього. Переконує жителів, що в одному храмі не можуть вестися служби двох громад. Висловлює претензії, що його ніхто на збори територіальної громади не запрошував. Членів новоутвореної громади обзиває ­самозванцями.

Під кінець суперечок вирішили, що жодна громада служб у храмі Святих Косми і Даміана не здійснюватиме.

— Не потрібно було вирішувати це питання таким чином, — каже священик Свято-Миколаївського храму, підпорядкованого російській церкві, 42-річний Олександр Лавренюк з Гайсина. — Існуючий конфлікт сторін можна вирішити лише в судовому порядку. Якщо суд залишить землю і приміщення за громадою, яка тут перебувала до цього періоду, нехай так буде. Новоутворена громада має взяти земельну ділянку і розпочати будівництво власного храму. Канони нашої церкви не дозволяють вести служби на одному престолі. Якщо так робити, доведеться освячувати кожен раз престол. Ми вважаємо новоутворену громаду неканонічною. Хоча почерговість служб у деяких храмах практикують.

Зараз ви читаєте новину «За богослужінням просто неба у Гунчі стежив поліцейський патруль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають