субота, 19 січня 2019 18:22

"Віряни переходять до Православної церкви України останні чотири роки"

Автор: Яна Яндюк
  Обряд хрещення у храмі Покрови Божої Матері
Обряд хрещення у храмі Покрови Божої Матері

У Білоцерківському районі є 45 храмів Російської православної церкви. Там служать близько 40 священиків. Божих домів Православної церкви України — 22. Правлять 13 отців.

Після отримання томосу деякі громади з храмами РПЦ виступили за перехід до Православної церкви України. Про це каже настоятель храму Покрови Божої Матері ПЦУ Микола Гопайнич, 36 років:

— До 2014 року в Білій Церкві була монополія Московського патріархату. Події Майдану вдарили по його авторитету. Вони самі почали міняти таблички біля входів у храми. Замість слів "Московський патріархат" писали "Українська православна церква".

Віряни переходять до нової церкви останні чотири роки. Натомість у храмах Московського патріархату проводять співбесіди з людьми. Перед хрещенням дітей перепитують: "Де самі хрестилися чи вінчалися?". Якщо у колишньому Київському патріархаті, то змушують перехрещуватися.

За часів Януковича Московський патріархат був брендом. Вони пишалися, що канонічно належні до Москви. Тепер ми молимося за свого предстоятеля митрополита Епіфанія, а вони — за російського патріарха Кирила Гундяєва.

Надання томосу — політичний крок у передвиборчій кампанії президента, говорять у Білоцерківській єпархії Російської православної церкви.

— Держава має забезпечити людям найперше гідний рівень життя. До якої церкви їм ходити — вирішать самі, — говорить протоієрей 34-річний Валерій Яблонський із єпархії.

Томос — документ, що підтверджує незалежність Православної церкви України. Його Вселенський патріарх Варфоломій підписав 5 січня у турецькому місті Стамбул. Туди прибула українська делегація на чолі з президентом Петром Порошенком та предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм.

Зараз ви читаєте новину «"Віряни переходять до Православної церкви України останні чотири роки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають