субота, 11 травня 2019 14:39

У Володарському та Ставищенському районах загинули бджоли

У Володарському та Ставищенському районах загинули бджоли
У двох районах загинуло близько 200 бджолосімей. Фото: i0.wp.com

Масову загибель бджіл зафіксували у селах Стрижавка Ставищенського району та Лобачів і Нове Життя — у Володарському. Ймовірною причиною може бути отруєння хімікатами, якими обробляли поля.

Загинули близько 200 бджолосімей.

— Звернулися зі скаргами 10 господарств. Поліція склала протокол. Сільський голова тепер має зібрати всіх представників господарств і вияснити, хто став причиною лиха, — говорить голова Спілки пасічників Ставищенського району Петро Шалієвський, 60 років.

За результатами розслідування обласної Держпродспоживслужби встановили, що кілька агропідприємств обробляли ґрунт гербіцидами на посівах кукурудзи. Пасічників не попередили.

— Зразки загиблих бджіл відправили для дослідження в Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, — продовжує Петро Антонович. — Керівник Держпродспоживслужби намагатиметься оплатити діагностику з бюджету області. Це дуже дорого для звичайного пасічника. Ситуація, як і торік, катастрофічна. Ми всю зиму спілкувалися з агропідприємствами. Але вони відказують, що працюють за певною технологією. Найгірший обробіток у денний час медоносних культур — внесення грунтових гербіцидів. Коли через аерозольні хмари пролітає бджола, то або гине зразу, або несе цю отруту в сім'ю. Препарати ефективні від шкідників, але шкодять бджолам і навіть людям.

Держпродсподживслужба підготувала законопроект, який передбачає штрафи для аграріїв, які не попереджають пасічників про обробку полів. Верховна Рада його поки що не розглянула.

Зараз ви читаєте новину «У Володарському та Ставищенському районах загинули бджоли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають