субота, 08 червня 2019 17:38

У Терешківській громаді протестують проти будинкових лічильників на газ

— Понаписували об'явлєнія, що буде ремонт мереж. За щось інше й мови не йшло. Люди пустили. А нам поставили общій лічильник на газ. Обманом. У кожного в квартирі свій щьотчік. Тепер борг неплатників розкидатимуть на всіх, — каже Любов Артюх, 72 роки. 3 червня сидить на лавці під під'їздом 5-поверхівки на вул. Горького, 70, у Копилах ­Полтавського району.

На всіх шести 5-поверхівках Копилів, що входять до Терешківської об'єднаної територіальної громади, працівники ­товариства "Полтавагаз" розвісили повідомлення про тимчасове припинення газопостачання у певну дату і час для ­кожного дому. Пишуть, що вестимуть ремонтні роботи. Люди не вірять. Підприємство незаконно встановлює загальнобудинкові лічильники, кажуть. Аби ­цього не допустити — чергують погодинно під під'їздами.

У домі на вул. Горького, 70, лічильник газовики встигли встановити 28 травня.

— Приїхала тентована "Газель" без опознаватєльних знаків. З оборудованієм, — веде далі Любов Артюх. — Ще були два чоловіка — легковою машиною поїхали до 70-го дому. Зайшли в кожну квартиру і перевірили, де стоять котли, колонки, плити газові, лічильники. Будемо приїжджати й ремонтувати, раптом щось станеться, заявили. Виписали за це всім квитанції на 312 гривень. Тільки, мовляв, приїдьте й укладіть договір. По моєму, то був Полтавагаззбут. У цей час люди з "Газелі" поставили на наш дім лічильник.

Подібні об'яви про ремонт з'явилися і на багатоповерхівках Терешків.

— 29 травня автівки без опізнавальних знаків приїхали в 9:30. Ми викликали поліцію. Приїхала, склала протоколи, і там ми дізналися, що серед чоловіків є представники Полтавагазу, — каже керівник комунального підприємства ЖЕО Терешківської сільрали ОТГ Геннадій Чепіга, 50 років. — Ми їм не дали працювати. Уїхали близько 11:00. Повернулися пізніше обмилювати вєнтєля і починати ремонт, який був незапланований зовсім. Показали бумажки, що в них виписаний наряд. Але виписаний він був дуже свіжою ручкою. Вони можуть встановити цей лічильник безкоштовно, а потім розкидати на всіх мешканців гроші, яких не дорахуються.

У Копилянському районі Вовківці людно. Мешканці стоять біля багатоповерхівок. Переживають, що приїдуть газовики.

2011 року мешканці всіх 5-поверхівок Копилів відмовилися від централізованого опалення й перейшли на індивідуальне. Тоді в кожній квартирі встановили газові лічильники.

— Нам зараз почали пред'являть претензії: "Ми вас будем обслуговувать. У вас неправильно те встановлено, неправильно се". Як це? Нам усім робили проекти на газ, як ми ставили індивідуальне отоплєніє. Єслі треба, ми визвемо ту людину, яка нам все встановлювала. Вони ставляють печать, шо провірку провели, — каже мешканка Тамара Піскун, 69 років.

На майданчику біля магазину між кінцевою зупинкою автобуса та залізничним переїздом шестеро жінок та п'ятеро чоловіків обговорюють приїзд слюсарів Полтавагазу. Невисока, із сивим коротким волоссям 66-річна Таїсія Бородай призначає чергування.

— Чергуватимемо по годинам. Таня до одинадцятої. Потім Вася. Єслі бачите, шо їде "Газель" — бігом до домофону й дзвоніть усім, щоб виходили, — говорить. Живе у будинку на вул Горького, 70Б. — Цей первий дом — ми прозівали. Наступного дня оп'ять приїжджали. Ми спитали, нашо їм це треба? Кажуть, один рік будуть наблюдать, як воно сходитиметься з платежами. Далі прямим текстом: "А слідуючий рік цей показник розкладуть по квартирах і платитимете гроші". Мол, наші лічильники їм не будуть треба А це незаконно. Ми дружно їх прогнали.

Мешканці багатоповерхівок у Копилах зібрали понад 70 підписів, написали лист у Полтавагаз, Антимонопольний комітет та заяву до поліції. Так само зробили і мешканці Терешків.

— Полтавагаз хоче нав'язати нам лічильники на вводі. Це незаконно. У нас дуже велика війна. З нами не согласовували установки. Голова сільради теж каже, що не було до неї звернень. І наше підприємство не ставили до відома, — каже Геннадій Чепіга. — Є пункт статті десятої Закону України "Про житлово-комунальне господарство". Там написано, що без дозволу всіх мешканців будинку й управителя вони не мають права нічого робити. Але є й друга сторона. Якщо вони устанавлюють цей лічильник безкоштовно — люди не мають права перечити.

Лічильники не мають стосунку до рахунків на оплату газу, кажуть у компанії "Полтавагаз".

— На будинках встановлюють дублюючі вузли обліку. Не для того, щоб люди по них платили. Підприємство встановлює для контролю споживання. Люди платитимуть за своїми лічильниками. Якщо мешканці будинків проти і мають якісь зауваження, ініціативна група може звернутися до відповідальної особи. Ми готові організувати зустріч. Це керівник виробничих служб Полтавагазу Юрій Самсонов. Його номер 50 24 51, — говорить прес-секретар Полтавагазу Марина Франчук, 35 років. — Якщо до вас прийшли люди, перевірте посвідчення. Можна зателефонувати у кол-центр за номером 0 (800) 50 81 04 — з 8:00 до 17:00. Оператор скаже, чи дійсно за такою адресою проводяться перевірки. Так само пояснять суть робіт, що виконуються.

Дії газовиків є незаконними й мають отримати юридичну оцінку, кажуть фахівці.

— Нічого облгаз зараз не може встановлювати. Це вже "проїхали". Без згоди людей встановлення будинкового лічильника газу неможливе. Не тільки якщо люди протестують, але й коли ­немає 100-відсоткової згоди всіх мешканців, — каже Олексій Кучеренко, 58 років, колишній міністр із питань житлово-комунального господарства. — До закону "Про облік газу" внесли ­зміни, якими заборонили такі дії. Це працює більше року. Не поширюється тільки на ті лічильники, що встановлені раніше. Треба боротися. Одразу хай звертаються до національної комісії.

Зараз ви читаєте новину «У Терешківській громаді протестують проти будинкових лічильників на газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають