субота, 24 серпня 2019 11:58

У районах завершилися жнива

У Гайсинському, Іллінецькому та Немирівському районах завершилося збирання ранніх зернових культур — озимої пшениці, ячменю. Урожайність краща за минулий рік, говорять аграрії.

На Гайсинщині жнива закінчилися 12 серпня. Намолотили майже 74 тис. т із площі у 12,3 тис. га.

— Минулого року збирали в середньому по 45 центнерів із гектара, а цьогоріч — по 60,2. Урожай набагато кращий, — говорить начальник відділу агропромислового та економічного розвитку Гайсинської райдержадміністрації Віктор Янковий. — Збір зернових пройшов при добрих погодних умовах. Дозрівання ячменю та пшениці відбулося у визначені терміни. Жнива ж трішки затягнулися.

Також у районі зібрали озимий ріпак із посівів у 2,3 тис. га. Урожайність склала 30 ц із га.

— Слід відзначити трудові колективи району, — веде далі начальник. — За інформацією, зібраною шляхом моніторингу, найкраща врожайність у товариств "Агропідприємство Грузьке", "ПК "Зоря Поділля", компанії "Мрія" та в господарстві "Дубовий гай". Також добрі показники зі збирання зернових у гайсинської філії товариства "Зернопродукт МХП".

Пізніше в районі ще збиратимуть соняшник, кукурудзу на зерно, сою та цукровий буряк.

В Іллінецькому районі жнива почалися 26 червня і тривали до 12 серпня. Зібрали 5484 т ярого ячменю та 4672 — озимого. Також понад 55 тис. т озимої пшениці. Середня урожайність склала 57,14 центнера з гектара.

— Жнива почалися того ж дня, що й торік. Хоча до посівної приступили на місяць пізніше, 15 квітня, — розповідає Василь Трішин, заступник начальника відділу агропромислового розвитку Іллінецької райдержадміністрації. — На початку червня було різке наростання температури. Це спричинило скорочення міжфазних періодів. І, на жаль, негативно вплинуло на урожайність та якість зерна.

Закупівельні ціни на пшеницю значно нижчі, порівняно з минулим роком, додає начальник.

— Овочівництва в районі майже немає, — каже Трішин. — Декілька гектарів може собі дозволити Іллінецький державний аграрний коледж, тому що в них є крапельне зрошення, потужності для зберігання та ринок збуту.

Перестають сіяти гречку, овес. Горох на межі зникнення. Цукрового буряка лише 400 гектарів посіяно. Товаровиробники не впевнені, що зможуть його реалізувати.

Левову частку посівних площ у районі займають озима пшениця, кукурудза на зерно, соняшник, ріпак та соя.

— Станом на 20 серпня, по Немирівському району зібрано всі ранні зернові культури, — повідомляє головний спеціаліст відділу агропромислового розвитку Наталія Когут. — У цілому намолочено 83 тисячі тонн зернових ранньої групи нового врожаю на площі у майже 15 тисяч гектарів. Врожайність склала 55,4 центнера з гектара.

Найбільше в регіоні зібрали озимої пшениці — 71,1 тис. т.

— Не зібрано ще гречку. Овочів не садили, — веде далі Наталія Олексіївна. — Незважаючи на пошкодження градом в деяких регіонах, врожайність приблизно на рівні минулого року. По пшениці подекуди трохи краща. Де сіють невеликі підприємства, то менша врожайність. А якщо це холдинги, то там звичайно кращі результати. Завдяки добривам.

Зараз ви читаєте новину «У районах завершилися жнива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають