неділя, 03 березня 2019 22:38

У Гунчі громада перейшла до Православної церкви України

Автор: ГЕННАДІЙ ТАЧЕНКО
  Андрій Корнега — протоієрей храму Святого Димитрія Солунського з Кузьминців — виступає в Гунчі. Там минулого тижня релігійна громада ухвалила рішення про перехід до Православної церкви України
Андрій Корнега — протоієрей храму Святого Димитрія Солунського з Кузьминців — виступає в Гунчі. Там минулого тижня релігійна громада ухвалила рішення про перехід до Православної церкви України

У селі Гунча місцеві жителі прийняли рішення про перехід релігійної громади до Православної церкви України. Служби в місцевому храмі Святих Кузьми і Дем'яна здійснюватиме отець Ярослав Вольвин із Гайсина. До цього там служив священик Російської православної церкви в Україні отець Микола.

Голосування за перехід громади пройшло 20 лютого у сільському клубі. Розпочалося з виступу вчительки історії сільської школи Людмили Хоменко, 52 роки.

— 1448 року Московська митрополія відокремилася від Київської. Вона не була визнана Константинопольським патріархом, і її ніхто не підтримав, — говорить педагог. — Усе змінилося не на нашу користь, коли українці переживали важкі часи. Україну поділили Річ Посполита і Московія. 1686 року гетьман Іван Самойлович продав Україну Московському патріархату. Росія вважає, що вона є матір'ю, хоча минуле переконує в іншому.

У нашій церкві служби велися церковнослов'янською, з елементами російської мови. Люди слухали, але не розуміли. Отець Микола постійно скаржився, що люди не йдуть до храму. А чого їм іти, коли все читається на нерідній мові? Священик і сьогодні не хоче міняти свою думку. Але час змінюється. Ми отримали томос, і тому Святе Письмо має читатися українською.

До присутніх звернувся настоятель храму Святого Димитрія Солунського з Кузьминців Гайсинського району Андрій Корнега, 57 років:

— Наша церковна громада найперша перейшла до Православної церкви України. У вас село невелике, але людей зібралося багато. Значить, вам цікаві проблеми церкви і ви не байдужі до подій у державі.

Православ'я в нас розвивалося повільно. Історія викривлена. Але ми знаємо, Росія все робила, аби знищити спроби відновити Українську церкву. Зараз багатьох залякують. Та ми повинні бути єдині. Вам вибирати, бо тут живете.

— З отцем Миколаєм мав розмову до початку війни, — говорить місцевий житель 46-річний Сергій Площенко, учасник бойових дій на Донбасі. — Самостійну Українську церкву він назвав розкольницькою. Коли я потрапив під мобілізацію, побачив, що військовими капеланами були в основному священики Київського патріархату. Після повернення знову зустрівся з отцем Миколаєм. Розмова нічим не порадувала. Відтоді я до нашої церкви не ходжу. Сьогодні наша релігійна громада зробила свій вибір. Ми підтримуємо Православну церкву України.

О 12:00 у церкві розпочалось окреме зібрання вірян РПЦ в Україні. Прийшли 10 парафіян. У село приїхали ще четверо священиків, які намагалися відмовити людей від переходу.

255 мешканців Гунчі проголосували за перехід до Православної церкви України. Опитування провели 21 лютого.

Зараз ви читаєте новину «У Гунчі громада перейшла до Православної церкви України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають