субота, 11 травня 2019 15:38

У центрі селища облаштували молитовний будинок

Автор: фото із соціальної мережі ”фейсбук”
  У селищі Котельва на Полтавщині молитовний будинок Православної церкви України ­облаштували в колишньому приміщенні ­санітарно-епідеміологічної служби
У селищі Котельва на Полтавщині молитовний будинок Православної церкви України ­облаштували в колишньому приміщенні ­санітарно-епідеміологічної служби

— На підтримку української церкви назбирали понад 200 підписів за три дні. Люди самі приходили, почувши, що в селищі буде українська церква. Нам виділили будівлю в центрі, я підписав договір оренди, — каже священик 50-річний Ігор ­Яворський, настоятель парафії ­Мирлікійського Святителя Миколая в Котельві на ­Полтавщині.

Наприкінці квітня тут виділили приміщення для молитовного будинку парафії Православної церкви України за адресою вул. Миколаївська, 35. Він перший у Котелевському районі. Решта храмів — Московського патріархату.

На цій ділянці раніше стояла Миколаївська церква. Її зруйнували за радянських часів. Потім спорудили дім для санітарно-епідеміологічної служби. Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір (Валентин Бубнюк. — Газета) їздив домовлятися в Міністерство охорони здоров'я про передачу будівлі в оренду українській церкві. Перед нею є земельна ділянка, на якій у майбутньому зведуть новий храм

Приміщення обладнають для проведення літургій. На Великдень отець Ігор освячував паски на подвір'ї. 3 травня в будинку вперше звершили богослужіння, чин панахиди за померлим. Коли встановлять вівтар, служби відправлятимуть регулярно.

Ігор Яворський народився в місті ­Шахтарськ Донецької області. Був вірянином православної церкві Московського патріархату. Понад 25 років живе на Полтавщині, з них 20 — у Полтаві. Був шість років парафіянином Свято-Макаріївського кафедрального собору, три з них служив паламарем. 2013-го переїхав у село Чернещина за 10 км від Котельви.

З початком російської ­воєнної агресії прийняв рішення перейти в ­українську церкву Київського патріархату. Був послушником у Полтавському ­Свято-Успенському кафедральному соборі. Хіротонію здійснив 14 січня 2018 року.

Отець Ігор — настоятель двох релігійних громад Православної церкви України в Котелевському районі, у селі Чернещина і Котельві.

— Котельва — єдиний район Полтавщини, де не було жодного священика української церкви протягом 20 років. У той час, як діють кілька храмів Московського патріархату. Звичайно, вони проти української церкви. Навіть дехто з атовців виступили проти неї. Ми прийняли це смиренно — кожен має право обирати собі конфесію. Але й ми маємо право бути в районі. Є люди, які позиціонують себе патріотами, а в останній момент не підтримали нас, ­злякалися. Якщо апостол Петро зрікся Спасителя, то це — людське, є у всіх, — каже архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, 40 років.

У Чернещині релігійна громада розташувалася в приміщенні на 65 кв. м на вул. Пархомівській, 10. Зараз завершують ремонт, невдовзі розпочнуть богослужіння. Другу частину будівлі займає фельдшерсько-акушерський пункт.

У Котелевському районі п'ять парафій Московського патріархату, ще дві новостворені належать до Православної церкви України.

Зараз ви читаєте новину «У центрі селища облаштували молитовний будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають