неділя, 21 квітня 2019 16:04

Три села можуть лишитися без фельдшерсько‑акушерського пункту

— Захворіла, щодня хожу на крапельниці. Побачила на власні очі, скільки тут людей. Фельдшер робить по 10 крапельниць щодня, а ще уколи, міряє тиск. Зважує й оглядає немовлят, робить щеплення. Після цього біжить у Нижні Млини. Там — те саме. А ще має виклики. Можуть подзвонити місцеві мешканці: "Мені погано". Вона велосипедом мчить. А тепер Анну Федорівну попередили, що вона за два місяці потрапляє під скорочення. Якщо не вжити заходів, ФАП закриється. Їй треба буде шукати нову роботу. Це рішення районної адміністрації, — каже 54-річна ­Марина ­Федотова, депутат Щербанівської об'єднаної ­громади.

10 червня в Горі, що належить до Щербанівської ОТГ, закриють фельдшерсько-акушерський пункт. Полтавський районний клінічний центр первинної медичної допомоги Полтавської райради за два місяці повідомив фельдшера 41-річну Анну Лунгуляк про скорочення.

— А потім ФАП должні взяти на баланс Щербанівської ОТГ, — каже Анна Лунгуляк. — Не думала, що колись стане питання про закриття. Зараз захворюваність росте.

Горянський ФАП обслуговує також Нижні Млини й Шмиглі, понад 2 тис. мешканців. За три місяці лише в Горянському закладі прийняли 901 ­пацієнта, виконали 159 викликів. Найчастіше люди мають проблеми із серцем, тиском, також фельдшер ­знеболює важких хворих, робить перев'язки. ФАП розміщений на вул. Новій, 2. Це одноповерхове приміщення, де також розмістилося поштове відділення. Косметичний ремонт у Щербанівській амбулаторії робили місцеві, туалету немає. Анна Лунгуляк 22 роки працює тут фельдшером. Також заміняє в Нижніх Млинах колегу, яка в ­декреті.

12 квітня в журналі запису прийому пацієнтів за попередній день зареєстровано 20 людей. Сьогодні зранку — сім. Прийом тільки почався, в черзі ще дев'ять місцевих. Потім Анна Федорівна піде на виклики. Їх щодня чотири-п'ять.

— Я хворію на поліцитемію (збільшення в крові кількості еритроцитів. — Газета). Щороку маю проходити крапельниці, в обласній больниці виписали ліки. Щоб не лежати там, приїхав додому, — каже Василь Тарасов, 65 років. У кабінеті Анна Лунгуляк вимірює йому артеріальний тиск. — Хожу сюди, як тіки стає погано. "Швидка" не їздить — то нема бензину, то зайняті. У мене ноги не ходять, а сюди потихеньку добираюся. Таблєтки должни давать безплатно. Раньше брав у обласній больниці. Тепер, кажуть, раз у місяць в амбулаторії, але в них нема грошей. Приходиться купувати самому, а це півтори тисячі.

У черзі обговорюють закриття ФАПу. Мовляв, влада не йде із селянами на діалог, голова ОТГ Ігор Процик не приїжджає поговорити. Валентина Комаш, 62 роки, витирає рукою червоні очі, але сльози котяться без упину.

— Аня нас тут всіх виходила. У мене було два інсульта. Якби не вона, я б уже давно була на тому світі, — схлипує.

— Маю сто болячок. Діабет, ноги віднімаються. Була пневмонія — тут вилічили, — каже Любов Лазаренко, 62 роки, спираючись на ціпок. — Анна Федорівна мені за сімейного лікаря. Якщо її не буде — ми повмираємо. До амбулаторії в Щербанях я сама не доберуся, треба найнять таксі. Це купа грошей.

— Вона доглядала до останнього подиху мого чоловіка, мав онко. Скора приїжджала тільки після дзвінка Анни Федорівни. Бо визов должен буть від фельдшера чи сімейного лікаря. До останнього — 5 кілометрів. У них машину забрали, кажуть, щоб самі добиралися. Як я його лежачого привезу? — розповідає Валентина Рак, 66 років.

На вулиці біля паркану збираються кілька десятків людей. Прийшли заявити керівництву ОТГ, що ФАП їм потрібен. Підписують звернення до Ігоря Процика. За день зібрали понад 150 підписів.

— Моїй бабусі 91 рік, неходяча. Фельдшер її навідує, — 41-річна Валентина Кулакова збирає підписи під зверненням. — Люди ще хочуть попросити, щоб Анні Федорівні купили скутер. Вона щодня йде пішки по 10 кілометрів на Нижні Млини. Там крута гора.

34-річний Олексій Сомов — військовослужбовець.

— Нещодавно лежав у госпіталі, але сюди доводилося звертатися. Доки вдома чекав на "швидку", прийшла фельдшер, зробила укол, бо мав високу температуру, — каже чоловік. — Сьогодні з дружиною привели доньку Поліну на щеплення від гепатиту, кору, поліомієліту, краснухи.

Мешканці Гори та Шмиглів укладають декларації з лікарями амбулаторії сімейної медицини. Така є в Щербанях. Утім, до лікаря не звертаються — далеко й незручно.

"Голова громади не знає про закриття"

— Чутки про закриття ФАПу — чиїсь політичні ігри. Голова ОТГ Ігор Процик не має інформації про закриття. Його про це ніхто не повідомляв. Відкіля люди беруть таке, невідомо. На офіційній сторінці громади в соцмережі ми написали, що інформація про закриття ФАПу є фейкова, — пояснює прес-секретар Щербанівської сільради Оксана Гурцева.

— Щербанівська ОТГ відмовляється фінансувати ФАП. Хоча є закон про підтримку медицини в сільській місцевості. Нам складно утримувати 34 ФАПи, 24 амбулаторії, 25 автомобілів і так само водіїв у районі. Інтернет, комп'ютери, медична програма — одне робоче місце коштує 10 тисяч. Мачухівська ОТГ нам виділила більше мільйона гривень, Терешківська — 600 тисяч. Питання зараз лише по Щербанях. Ми повідомили, що скорочуємо тільки ті пункти, які обслуговують Щербанівську сільську раду, — розповідає голова Полтавської райради Михайло Кононенко, 57 років.

Фельдшера в Горі не звільнять, говорять у департаменті охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації.

— Це конфлікт між ОТГ і районною радою. Питання, хто за що мусить дофінансовувати. Нещодавно на колегії в адміністрації ми говорили про це. Щоб розбиралися між собою, а людей і медиків не втягували, — пояснює 58-річний Віктор Лисак, начальник управління охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Три села можуть лишитися без фельдшерсько‑акушерського пункту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають