субота, 24 серпня 2019 13:34

"Привезли самовар, щоб пригощати людей трав'яним чаєм"

— Подобається свято. Широкий вибір продукції — віск, стільники, перга, мед, вироби з вощини. Літр меду із різнотрав'я придбали за 80 гривень. Щоправда, акацієвий і гречаний дорожчі — по 160, — каже карлівчанин 63-річний Іван ГОЛОВЧЕНКО. Із дружиною Надією, 59 років, прийшли на Свято меду. Проходило в райцентрі 17–18 серпня.

17-го медовари розгорнули намети на площі біля районного будинку культури.

— Вирішили провести традиційний ярмарок, щоб дати можливість людям придбати на зиму мед чи інші бджолопродукти за нижчими від ринкових цінами, — говорить очільник районної спілки пасічників Віктор Южанінов, 52 роки. — Запланували, що буде дев'ять місць торгівлі, але завжди беруть участь більше людей, — показує на кілька десятків торгових яток.

Люди куштують продукцію, прицінюються і купують. Настоятель Свято-Пантелеймонівського храму ієрей Богдан Довбака освячує медову продукцію.

Багато людей збираються біля ятки подружжя Лубенців. Займаються бджільництвом понад 20 років. Цьогоріч продають новинку — крем-мед із шоколадом і лісовими горіхами.

— Хотілося здивувати покупців, — посміхається Тетяна Лубенець. Одягнена у вишиванку. Поправляє баночки зі смаколиком. Вартість однієї — від 45 до 60 грн, залежно від об'єму.

Пасічники Олександр та Яна Гончарі приїхали на свято із Чутівського району. Із собою взяли доньку 4-річну Ангеліну.

— Наше хобі за 15 років перетворилося на улюблену справу, — говорять. — Ми є членами спілки пасічників і завжди підтримуємо такі заходи. Сьогодні пропонуємо звичайний мед і з квітковим пилком. Привезли самовар, щоб пригощати людей трав'яним чаєм із чебрецю, м'яти, липи.

— Скуштуйте, придбайте. Не пошкодуєте, — пасічник Олександр Божок звертається до двох жінок із дітьми, які роздивляються його продукцію. — Мед свіжий.

Олександр четвертий рік поспіль бере участь у ярмарку. Моя родзинка — медові вина, каже.

— Вина бувають варені, коли мед готується одну-дві години, і ставлені — зі свіжого меду, — пояснює. — У мене вина ставлені з додаванням різних соків — вишні, чорноплідної горобини, калини, аґрусу, порічки. Вистойка напою мінімум півтора року. Цукристість — 7–8 відсотків. Вміст спирту — 12–14 процентів.

— Я брала медове вино на ювілей свекрухи тогоріч, — приєднується до розмови Олена Сиволап, 34 роки. — Всім сподобалося. Особливо смачне — із соком вишні. Давай, Галю, купимо? — повертається до подруги.

— Цікаво скуштувати. Але я візьму із соком чорноплідної горобини, — відказує темноволоса Галина.

На сцену запрошують пасічників, вручають подяки райдержадміністрації, районної та міської рад.

Працівники центральної районної бібліотеки презентують книжкову виставку "Золоті медові соти" й роздають листівки із цікавою інформацією про мед.

За два дні святкування пасічники продали сотні кілограмів продукту.

— Першого дня продав 70 кілограмів меду, а наступного — майже 15, — підсумовує Віктор Южанінов. — Захід залишив по собі лише приємні спогади та радість від спілкування.

Зараз ви читаєте новину «"Привезли самовар, щоб пригощати людей трав'яним чаєм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають