субота, 06 квітня 2019 16:13

"Побачила, що за свого дурня проголосував"

Автор: Леся Лавриченко
  Член виборчої комісії Леся Муха та водій Віталій Кристофорич несуть скриньку для голосування тим, хто не зміг прийти на виборчу дільницю за станом здоров’я
Член виборчої комісії Леся Муха та водій Віталій Кристофорич несуть скриньку для голосування тим, хто не зміг прийти на виборчу дільницю за станом здоров’я

31 березня — перший тур виборів президента України. Восьма ранку. На виборчій дільниці у спортзалі гайсинської третьої школи вже людно. Біля кожного столика стоїть по кілька виборців, отримують бюлетені.

— Зранку проголосуємо — і на базар, — говорить жінка середнього віку в береті.

Сивий чоловік, кидаючи бюлетень у скриньку, весело вигукує:

— І жити стало добре. Аж сонце засвітило.

О восьмій двадцять на дільницю заходить міський голова Анатолій Гук, 74 роки. Він — у темно-синій куртці. Голосно з усіма вітається:

— Доброго ранку! Будьте здорові! Зі святом! — з усмішкою йде отримувати бюлетень. Проголосувавши, мер підходить до спостерігачів, бажає гарного дня й іде з дільниці.

Незабаром із кабінок виходять чоловік і жінка поважного віку. Старий кидає бюлетень перший і відходить. Після цього бабця в окулярах з товстими лінзами низько схиляється над урною і довго щось роздивляється.

— Що ти там заглядаєш?- кричить до неї дід. — Усе вже побачила?

— Побачила, побачила, що за свого дурня проголосував, — відказує стара.

— Добре, що не за твого, — дід швидко виходить із дільниці, не чекаючи дружини.

О дванадцятій молода жінка з хлопчиком років чотирьох підходить до знайомої.

— Усе, відстрілялася. Звісно, за Зеленського. Та, уявляєш, сьогодні ледь не впала. Малий зранку будить і каже, що пора на вибори. Питаю його, за кого буде голосувати, а той вмить: "За Порошенка!" Де він таке почув? Я в шоці. Тепер маю в хаті малого ворога.

Чотирнадцята година.

— Тьоть Маш, чому так довго? — звертається до бабці, що виходить із дільниці, молодша жінка.

— Перечитувала всіх. Там цих прєзідєнтів скіко напечатали. Ой Божечки! Поки всіх повикреслювала.

— Як повикреслювали? Треба було галочку біля когось одного поставити, я ж вам казала. Тепер ви зіпсували бюлетень. Та ну вас!

Заходжу на виборчу дільницю в дитячій бібліотеці. Помічаю жінку років 75, одягнену в коричневе пальто, де-не-де побите міллю. На голові вовняний берет сірого кольору. Обмотана золотим гіпюровим шарфом. Говорити погоджується, але імені не називає.

— Особисто прийшла на вибори, бо потрібно обрати нового президента. Я ніколи не пропускала похід на дільницю. Думаю, що, може, газ буде дешевшим, війна закінчиться. Мої діти в Росії. То хочу, щоб відкрили кордони. Мій син через цю війну пішов у відставку. Був підполковником. Молодший син— майор, в міністерстві працює. Нам головне, щоб тут мир був. Не вірю, що вибори пройдуть чесно. Коли ми вибирали Порошенка, то зразу проголосували за нього. Другого туру не треба було. Бо всі боялися цієї війни. А зараз хто його знає.

Виходжу з приміщення виборчої дільниці. Назустріч іде жінка з дворічним хлопчиком у візочку.

— Чекаю від виборів стабільності, покращення, — каже 32-річна Наталія. — Прийшла проголосувати за майбутнє своєї країни. Думаю, що все таки будуть фальсифікації. Ходжу на всі вибори. Розчаровуюся в обраних політиках. У моїй сім'ї обрали різних кандидатів. В кожного є своя думка. Розчаруюся, якщо мій кандидат не переможе. Зразу знала, за кого голосувати.

Поки спілкуюся з жінкою, підходить Іван Підвашецький, 65 років, військовий пенсіонер.

— Якщо оберемо правильного президента, то, думаю, за два роки відбудуться позитивні зміни. Наша країна мала великий потенціал. Але її пограбували та загнали в ярмо. Займаємо останні місця у світі з економічних показників. Президент має бути чесним, справедливим, дотримуватися та виконувати всі положення Конституції України. Не так, як товариш Порошенко: однією ногою пише, другою— перекреслює.

За півгодини до закриття дільниці в приміщенні музичної школи знаходжу голову комісії.

— Траплялися випадки, що люди є у списках, а вони померли. Або навпаки, — розповідає Василь Мартинюк, 61 рік, голова виборчої дільниці в музичній школі. — Були два випадки, коли в нас у списках жінки були на дівочому прізвищі, а в паспорті — на чоловіка. І також не могли проголосувати. Також приходила жінка з дорученням від свого чоловіка. Я їй пояснив, що, згідно із законом, виборець повинен особисто проголосувати.

Залишається декілька хвилин до завершення голосування. До виборчої дільниці забігає дівчина. Після того як вкинула бюлетень, підходжу до неї.

— Я не впевнена, що країна зміниться на краще, — каже 22-річна Аліна Польшина, проголосувала останньою. — Але майбутній президент повинен завершити бойові дії на Донбасі.

— Від теперішніх виборів очікувань мало. Раніше сподівалася, що вони можуть щось змінити в державі, але зараз у це не вірю, — зітхає її ровесниця Ольга Швець.

Вирішальний тур виборів відбудеться 21 квітня. Президентом стане або комік Володимир Зеленський, або чинний глава держави Петро Порошенко. Саме вони як кандидати братимуть участь у другому турі.

Зараз ви читаєте новину «"Побачила, що за свого дурня проголосував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають