пʼятниця, 28 червня 2019 16:09

Після кожних 30 натискань треба робити два вдихи

Автор: lipeck.bezformata.com
  Щоб відновити дихання у потопельника, кисті рук складають на середині грудної клітки. Через 30 натискань роблять два вдихи рот в рот
Щоб відновити дихання у потопельника, кисті рук складають на середині грудної клітки. Через 30 натискань роблять два вдихи рот в рот

З початку року на водоймах країни потонули 505 людей, із них 56 дітей. На Полтавщині загинули 26 осіб.

Зазвичай трагедії стаються з нетверезими, з дітьми та через проблеми зі здоров'ям, каже начальник Управління з питань цивільного захисту Полтавської облдержадміністрації 56-річний Віктор Стеблянко.

Щоб уникнути трагедії, управління рекомендує:

Відпочивати та купатися на спеціально обладнаних пляжах.

Не залишати дітей без нагляду біля води й не дозволяти їм самостійно відвідувати річки та ставки.

Не заходити у воду нетверезим.

Купатися в спокійну безвітряну погоду та у світлу частину доби за температури води не менше +18°C та повітря не нижче +24°C.

У воду заходити повільно, щоб тіло звикло до зміни температури повітря й води.

Не жартувати на воді та не гратися в ігри, пов'язані з обмеженням руху рук і ніг.

Не підпливати близько до човнів і катерів.

Уникати річок із швидкою ­течією. Якщо вас захопила бурхлива течія, не боріться, а пливіть за нею, поступово під невеличким кутом наближаючись до берега.

При потраплянні у вир, треба набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок убік, сплисти.

Обережно плавати на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках.

У населених пунктах офіційних пляжів не вистачає, і люди змушені відпочивати біля води на "диких" місцях. Пляж передбачає перебування санітарної та рятувальної служби, прибирання й дезінфекцію, кабінки для переодягання, лежаки, наявність питної води й туалетів. У "диких" місцях всього цього немає. Люди можуть розраховувати тільки на свою розсудливість і досвід, кажуть в Асоціації риболовів України.

Якщо стався трагічний випадок, потрібно витягнути людину з води і до приїзду рятувальників спробувати відновити в неї дихання.

Для цього покласти потерпілого животом до себе на коліна, щоб дати воді витекти з дихальних шляхів. Визначити наявність пульсу, реакцію зіниць на світло, наявність самостійного дихання. Якщо цього немає — терміново починати серцево-легеневу реанімацію.

Накласти руки на середину грудної клітки, натискання виконувати прямими руками. Після кожних 30 натискань робити два вдихи, бажано через хустку. Продовжувати до прибуття лікарів або відновлення в потерпілого власного дихання й серцебиття. Коли відновиться дихання — покласти постраждалого на бік, укрити, щоб зігріти.

Зараз ви читаєте новину «Після кожних 30 натискань треба робити два вдихи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають