субота, 02 березня 2019 23:09

Переселенці можуть отримати соціальні квартири у місті

Зустріч переселенців із Донбасу з міськими депутатами та представниками Міністерства з питань тимчасово окупованих територій пройшла у білоцерківській бібліотеці №8 19 лютого.

На зібранні чиновники представили людям програму державних житлових субвенцій, яка може запрацювати за 3–5 місяців. За нею на вторинному ринку купуватимуть квартири для переселенців. Місцева влада оплачує 50% їхньої вартості. Решта коштів — із державного бюджету.

— Це нова програма. Рік була тестовою. Пілотним містом став Маріуполь. Там переселенці отримали понад 120 квартир, — розповідає Геннадій Борісічєв, голова громадської ради при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій. — Вигода місцевої влади у тому, що житло не передається у власність людини, а дається в користування до закінчення війни. Потім лишається у комунальній власності і може використовуватись як службове.

У Білій Церкві більше 3,5 тисяч переселенців. Аби отримати житло за новою програмою, необхідно подати заяви до громадської організації "Сонях", яка допомагає переселенцям у місті. Зразки можна отримати в них. Згодом документи будуть передані до міської ради.

Після збору заяв місцева влада має погодити програму та передати у міністерство список житлових об'єктів, які місто готове придбати, і вказати суму.

— Ця програма можлива для міста. Адже бюджет розвитку 2018-го в нас становив близько 236 мільйонів гривень, — каже депутат міськради Андрій Король, 45 років. — Готовий представляти інтереси переселенців у мерії. Винесемо цю програму на обговорення депутатів. Але потрібно, щоб було багато заявок, а не одна-дві. Переселенці мають об'єднатися навколо цієї мети і пробитися буде легше. Цьогоріч ми вже прийняли програму про підтримку тимчасово переміщених осіб. Діятиме до 2023 року. Проте вона обмежена у фінансуванні і вузьконаправлена. На допомогу людям із міського бюджету цьогоріч заплановано виділити близько 300 тисяч гривень.

Як майбутнє житло для переселенців можна розглядати недобудови. Так за допомогою центрального бюджету є можливість завершити "законсервоване" будівництво.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці можуть отримати соціальні квартири у місті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають