неділя, 03 лютого 2019 01:24

Два тижні 40 родин живуть без газу

У двох гуртожитках у селі Розсошенці на вул. Геологічній, 10 та 12, два тижні немає газу. Тут живуть 40 родин. Газ під приводом технічного обслуговування системи відключили працівники Полтавагазу.

— Газопостачання припинили через недотримання правил безпеки. Щоб відновити подачу, балансоутримувач повинен звернутися із заявою, — коментує прес-секретар Полтавагазу Наталія Чут, 40 років.

У будинках мешкають переважно сім'ї з дітьми та літні люди. Змушені купувати мультиварки й електроплити, щоб варити їсти. Бойлери — аби мати теплу воду. Хто не може цього собі дозволити, ходить до родичів чи знайомих у сусідні будинки.

У гуртожитку на Геологічній, 12, живуть 27 родин. На вхідних дверях висить оголошення про відключення газу. На стіні — жовтий ящик із навісним замком, у ньому — лічильник.

На порозі Тетяна Леус, 80 років. Невисока жінка в бузковому светрі. Виглядає на вулицю. Живе в кімнаті на першому поверсі.

— Комунальники відключили газ, встановили щьотчики і поїхали, — каже Тетяна Іванівна. — В кого є електроплитка, тому ще нічого. А в мене лише чайник. Я тут чотири роки живу. Приїхала до сина з Красного Луча Донецької області. Він по роботі переїхав у Білорусь. Субсидія як переселенці не належить. Платитиму багато за електрику.

Двері однієї з квартир відкриває 70-річна Анна Вовк із зачіскою і макіяжем. Днями святкувала іменини. На кухні чисто.

— 19 числа був юбілей. Гостей — чотири чєловєка. Газ накануні відключили. Родичі принесли електроплитку. Рибу, котлєти пожарила. Такий подарунок мені, — розповідає.

У дальній квартирі площею 9 кв. м мешкає родина з двома дітьми. Виходить 14-річний Ярослав Дудник. Мати вкладає меншу сестру спати, каже.

— Щодня ходимо до тьоті, щоб зварити їсти. Живе на сусідній вулиці Шевченка. У них газ єсть. Вчора їли макарони з м'ясом. Принесли додому в каструлі, — говорить.

За дверима чути дитячий плач. 36-річна Любов Дудник виходить із 1-річною донькою на руках.

— 17 січня подзвонила у Полтавагаз після обіду. Вже нікого не було на роботі. Наступного дня лягла в лікарню з молодшою дитиною. Вдома були чоловік із сином. Сьогодні виписалися. Як не підключать газ — будемо шукать гроші та купувати електроплитку, — каже.

Сусідка 64-річна Людмила Мухіна має мікрохвильовку. Допомагає Любові підігрівати молоко для доньки. Для себе розігріває готову їжу.

— Кілька днів їли одну мівіну. Заливали кип'ятком з чайника. Ще чай і бутерброди, — говорить Людмила Володимирівна. — Нам ЖЕК помогає. Пишуть листи Полтавагазу. Ми тоже написали колективне звернення. Як не поможе, перекриємо трасу.

За газ на двох із чоловіком платить 167 грн. Таку суму Полтавагаз нараховує з грудня.

— Раніше платили 56 гривень за людину. З грудня нараховують кожному ще й за плиту. І газ подорожав. Тепер платимо 83,87 гривні, — продовжує. — Субсидію не дають, бо приписані ще син із невісткою. Із квартплатою, опаленням та водою на місяць виходить півтори тисячі гривень.

— У гуртожитку є дві лежачі жінки. Одну доглядає син. З іншою нянька сидить. Людей треба помити. Бігають доглядальники з тими чайниками, — обурюється Мухіна.

На вул. Геологічній, 10, живуть 13 родин. Леонід Пономаренко, 54, роки, курить на порозі. Приїхав на заробітки в Полтаву з Кіровоградської області.

— Працюю на будівництві. З колегою знімаємо кімнату. Буваєм удома рідко. Раніше готували на газу одразу на кілька днів. Побачили оголошення — наварили борщу на три дні. Другий тиждень сидимо голодні. Всухом'ятку їмо хліб та ковбасу з магазину.

43-річна Анфіса Совгиря днями купила електроплиту й мультиварку.

— У мене двоє здорових мужиків у хаті — чоловік і 16-річний син. Прийшлося купувати побутову техніку. Тепер хтозна, скільки заплатимо за електрику. Раніше вкладалися в 100 кіловат, — говорить.

Два роки тому в Розсошенцях у гуртожитку на вул. Гоголя, 4А, теж відключили газ. Тут шість кімнат.

На даху одноповерхового будинку майоріє прапор України.

53-річний Олег Бабич у домашніх капцях на босу ногу. П'є каву з кружки.

— Вам про газ розказать? Я собі зробив отдєльний. Поставив щьотчік. Ще одні сусіди зробили так само, — розповідає. — А в кого немає отдєльного виходу — живуть без газу.

Вхідні двері незачинені. Йдемо на порожню кухню. Стеля валиться, шматки штукатурки на підлозі і на газових плитах.

— Спочатку газовики сказали, шо буде ремонт. Місцеві скинулися й поставили собі бойлєр — хоч гаряча вода є. Готовлять їсти в комнатах. У каждого електропічка й мультиварка, — додає чоловік.

Гуртожитки перебувають на балансі житлово-комунального комбінату села Розсошенці.

— Із боргами населення ситуація не пов'язана. Мета Полтавагазу — встановити лічильники і передати їх на баланс нашого комбінату. Щоб за газ розраховувалися ми. А не люди, з якими укладені договори, — пояснює 59-річний Олександр Роман, начальник комунального комбінату. — Не маємо права цього робити. Ми не впораємося з розрахунками та прийомом платежів. А в Полтавгазі для цього є спеціальні служби.

Згодом можуть відключити газ і в інших гуртожитках Розсошенців, припускає Олександр Роман.

— На Комарова є триповерхові гуртожитки. Боюся, і вони можуть постраждати. Ми боремося з Полтавагазом. Почали переписку. Залучаємо до переговорів районне та обласне керівництво.

Зараз ви читаєте новину «Два тижні 40 родин живуть без газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають