субота, 15 червня 2019 15:59

"Цьогоріч не було жодного підпалу. В минулі роки за це штрафували"

— Зараз уже краще. А раніше неможливо було проїхати. Сміття було розкидане по всій дорозі до ставу. Як запалять його, то дихати нічим. Якось осінню горіло так, що діти у школу не ходили, — каже 48-річна Олена Головенко з Немирова.

Розповідає про звалище біля райцентру площею 2,8 га. Ним користуються з 1974-го. Часто горить. Від цього страждають люди, які живуть поруч. Скаржаться на головні болі. Звалище палає, бо там випалюють цінний метал із холодильників і телевізорів, припускають місцеві.

Дим від спалення твердих побутових відходів — шкідливий для людей, каже лікар сімейної медицини Марія Корнелюк, 63 роки:

— При спалюванні виділяються токсичні речовини. Серед них — чадний газ, діоксини. Викликають серцево-судинні захворювання, посилення респіраторних хвороб, таких як астма та емфізема. Можуть призводити до висипання, нудоти, головного болю. Негативно впливають на імунну та гормональну системи. Можуть сприяти виникненню раку.

Земля під звалищем належить міській раді, а за його стан відповідає комунальне підприємство "Немирів комунсервіс", розповідає інспектор із благоустрою Немирівської міської ради Юрій Материнський, 46 років:

— Якщо порівнювати стан звалища за минулі роки і зараз, то є істотні зміни. Цьогоріч не було жодного підпалу. В минулі роки за це штрафували. Серед людей проводимо роз'яснювальну роботу, випустили спеціальну брошуру з інформацією стосовно побутових відходів. Там прописані й штрафи за порушення.

Тему сортування сміття в Немирові почала підіймати педагог будівельного коледжу Людмила Вечірко ще на початку двохтисячних років. Тоді встановили перші сітки для пластику. Зараз у місті облаштовано 21 місце для роздільного збирання сміття.

— Почали ефективно використовувати гілля. Домовлялися, щоб із приватних садиб гілки після обрізання дерев привозили до школи. Там спеціальний подрібнювач перетворював їх на готове паливо, — каже Юрій Материнський. — Вирішується питання залишків після будівництва. Виділили окремий полігон. Будівельні відходи йтимуть на ремонт доріг.

Зараз ви читаєте новину «"Цьогоріч не було жодного підпалу. В минулі роки за це штрафували"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають