субота, 27 липня 2019 00:22

Путін шантажує Україну й Захід російськими паспортами

Автор: WWW.RG.RU
  На території Ростовської області в Росії недалеко від кордону підготували чотири пункти видачі паспортів. Уже діють два з них
На території Ростовської області в Росії недалеко від кордону підготували чотири пункти видачі паспортів. Уже діють два з них

— Модель поведінки Путіна — це бандюк з підворіття. Намагається наїхати на майбутніх опонентів на переговорах. Дивиться на реакцію — злякаються чи дадуть відсіч, — говорить політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

Російський президент Володимир Путін спростив отримання громадянства РФ для українців, які живуть у Луганській та Донецькій областях. Отримуватимуть підданство за три місяці, без обов'язкових іспитів та проживання в РФ понад п'ять років. У квітні Путін підписав указ про спрощене громадянство для жителів окупованих територій Донбасу. 17 липня розширив його.

Подати документи на російське громадянство можуть українці з Донбасу, які перебувають на території РФ. Раніше в Ростовській області відкрилися два центри видачі паспортів для українців.

"Цей крок створює додаткові перешкоди на шляху деескалації конфлікту й реінтеграції Донбасу, — йдеться в заяві Офісу президента України Володимира Зеленського. — Вирішили у відповідь спростити надання громадянства для етнічних українців із дружніх країн і тих, хто потерпає від порушення прав у своїх державах".

Міністерство закордонних справ закликало міжнародних партнерів посилити антиросійські санкції: "Вимагаємо від Росії припинити торпедувати зусилля в Нормандському форматі (перемовини між Україною, Німеччиною, Францією й Ро­сією. — Газета) та у Мінському процесі. Натомість виконувати взяті на себе зобов'язання. Очікуємо від міжнародних партнерів невизнання цих російських документів, посилення індивідуальних і секторальних санкцій як єдиного міжнародного інструмента примусу Кремля до миру".

"Це суперечить духу Мінських угод і ставить під загрозу забезпечення миру", — написав у "Твіттері" спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, 54 роки.

— Кремль завжди мав бажання знищити Україну. Або послабити так, щоб керувати зовнішньою та внутрішньою політикою. Зараз на тлі зміни українського керівництва має відбутися новий раунд переговорів між лідерами країн у Нормандському форматі. Путін починає діяти активніше, — каже Олександр Кочетков.

— Рішення Росії про видачу паспортів — підвищення ставок. Кремль хоче довести, що може робити все й нічого йому за це не буде. Мовляв, із ними все одно мусять рахуватися. Це хуліганська манера. Спочатку спростив отримання російського громадянства на окупованих територіях. Побачив, що гострої реакції немає. Пішов далі. Шантажує світове співтовариство та Україну. Показує, що може порушувати норми міжнародного права.

Ця пропозиція не матиме попиту. Але певна кількість людей захочуть отримати російський паспорт. П'ять років війни знищили економіку Донбасу. Люди змушені виїжджати на заробітки, зокрема в Росію. Тепер мають можливість робити це як громадяни РФ, а не відмічатися кожні 90 днів.

Треба запропонувати світовій спільноті сенс захисту України. Розмов про ­демократичні принципи недостатньо. Необхідно говорити про гроші. Країни, що підтримують санкції проти ­Кремля, втрачають кошти. Маємо запропонувати план, як зможемо хоча б частково компенсувати ці втрати. Наприклад, ­відкрити наші ринки, створити привабливий інвестиційний клімат. Треба пояснити світу, що підтримувати Україну — вигідно. Зараз випрошуємо у Заходу додаткових санкцій, при цьому збільшуючи товарообіг із РФ. Важливо реально припинити економічні стосунки між Києвом і Москвою. Ми виглядаємо хитрунами в очах міжнародної спільноти. Хочемо, щоб вона з Росією не торгувала, а самі це робимо.

Рішення Офісу президента може бути частиною комплексної відповіді. Але цього мало. Маємо надавати наше громадянство іноземцям, які приїхав захищати Україну зі зброєю. Потрібно робити нашу державу привабливою для світу й демократично налаштованих росіян.

Зараз ви читаєте новину «Путін шантажує Україну й Захід російськими паспортами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають