неділя, 10 березня 2019 15:20

Шість новосанжарців потрапили на гачок до карткових шахраїв

Шість новосанжарців потрапили на гачок до карткових шахраїв
Шість мешканців Новосанжарського району стали жертвами карткових шахраїв з початку року. Фото: ldaily.ua

З початку року до Новосанжарського відділу поліції в Полтавській області надійшло 6 звернень із повідомленням про вчинення відносно заявників шахрайських дій.

Про це повідомляє прокурор Новосанжарського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури.

Шахраї діють за старими схемами, але примудряються знаходити нових жертв. Правоохоронці нагадують схеми дії зловмисників.

Найпоширеніший вид телефонного шахрайства — дзвінок на мобільний телефон начебто від співробітника банку.

Телефонує невідома особа, представляється співробітником банку та пропонує продовжити дію кредитної картки або підвищити її кредитний ліміт.
Після чого просить назвати номер картки, термін дії та cvv-код. На телефон жертви надходить sms-повідомлення з паролем доступу, який, не замислюючись, вона диктує шахраєві. Наступним приходить sms з банку про зняття грошей із рахунку.

Другим в антирейтингу є шахрайство через оголошення продажу в мережі інтернет або газеті. Шахраї вишукують людей, які продають товари віддалено. Телефонують, цікавляться товаром, погоджуються з ціною. Для оплати пропонують перекинути гроші на картку Приватбанку продавця.

За деякий час просять підтвердити, що на картці є гроші й вона платіжна. Далі в телефонному режимі клієнта "підводять" до банкомату чи терміналу й надиктовують комбінацію для грошового переказу, яку власними руками набирає клієнт. Шахраї чекають на sms з кодом підтвердження, який просять повідомити жертву. Дізнавшись код, зловмисники "обчищають" картковий рахунок жертви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роззули чотири авто в одному дворі

Найпоширеніші веб-сайти, за допомогою яких вчиняються шахрайські дії — сайт безкоштовних оголошень olx.ua та інтернет-аукціон aukro.ua.

"Пам'ятайте, що співробітники банку не мають права зв'язуватися з клієнтом в телефонному режимі й уточнювати його особисті дані. Паролі та інша інформація від банку — секретна. Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, пін-код або cvv2-код, а також паролі, що надходять в sms! Якщо телефонують і питають ці дані, знайте: це спроба шахрайства", — наголошують правоохоронці.

Не варто встановлювати на карту пін-код із послідовних цифр, що збігається з датою народження, тому що подібні комбінації легко підібрати. Не рекомендують захищати всі свої платіжні картки одним і тим же пін-кодом. І головне: пін-код необхідно запам'ятати або зберігати окремо від платіжної картки в місці, недоступному для сторонніх осіб.

Новосанжарська та Малоперещепинська ОТГ отримають технічну підтримку на створення центрів надання адмінпослуг від програми "U-LEAD з Європою". Про це повідомляє Новосанжарська селищна рада.

Зараз ви читаєте новину «Шість новосанжарців потрапили на гачок до карткових шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають