понеділок, 23 червня 2014 17:00

Дитяча мрія: Як збудувати маленький будиночок на дереві
24

Хто в дитинстві не мріяв про будиночок на дереві? Якщо мрія так і не здійснилася, зараз можна втілити її в життя і порадувати своїх дітей. Побудувати маленький будиночок на дереві своїми руками не так просто, але можливо, особливо якщо слідувати нашій інструкції.

Для нього потрібно знайти дерево з двома або трьома великими гілками, розташованими недалеко одна від одної. У проекті використовуються доступні матеріали, такі, як дерев'яні бруси, дощаті щити від старого паркану і брезент.

Автор: diy.ru
 

Чим більше великих гілок на дереві, тим краще - будиночок можна буде зробити більшим. Визначтесь з висотою. Оптимальною вважається 3 метри: досить високо, щоб захоплювало дух, але не дуже страшно.

Автор: diy.ru
 

Матеріали для будиночка на дереві

Автор: diy.ru
 

Щоб зробити маленький будиночок на дереві своїми руками, вам знадобляться:

Дві чотириметрових дошки перетином 50*250 мм
Шість чотириметрових дощок 25*150 мм
Шість триметрових брусів 50*150 мм
Три чотириметрових бруси 50*150 мм
Чотири довгих оцинкованих шурупа під ключ діаметром 12 мм з шайбами
Вісім оцинкованих кутників для балок
Вісім оцинкованих пластин з отворами
Цвяхи, шурупи, блок для 6-міліметрового канату
Брезент
Дощаті щити від старого паркану або матеріал для їхнього спорудження
Ескіз будиночка. Ескіз не повинен бути досконалим.

Автор: diy.ru
 

Інструменти

Молоток
Ножівка
Рівень
Косинець
Рулетка
Розвідний ключ
Дрель (бажано акумуляторна)
Сходи або драбина
Фрезер і торцювальна пилка (не обов'язково)
Наждачний папір
Рубанок.

Автор: diy.ru
 

Робимо будиночок на дереві своїми руками

Візьміть дерев'яну рейку і закріпіть один її кінець на гілці на 30 см нижче майбутньої підлоги. Виставте рейку за рівнем і прибийте цвяхом другий кінець до іншої гілки. У гілках прямо над рейкою просвердліть отвори діаметром 10 мм. Таку ж рейку встановіть з іншого боку дерева. Переконайтеся, що друга рейка розташована горизонтально і в одній площині з першою.

Автор: diy.ru
 
 
Автор: diy.ru
 

Зніміть рейки і заміряйте відстань між отворами. Відніміть цю відстань від 4 метрів, отриманий результат поділіть на 2. Відстань, отриману в результаті обчислень, відкладіть від краю дощок 50*250 мм. На зазначеній відстані посередині дошки просвердліть отвір діаметром 16 мм. Другий отвір просвердліть, відклавши від першого відстань між отворами в дереві. Просвердліть отвори в кожній дошці. Якщо між крайніми гілками є ще гілки, просвердліть отвори, через які можна вкрутити шурупи і в них. У дошках між отворами з допомогою ножівки або шабельної пили зробіть пази. В ці пази пізніше потрібно встановити дерев'яні розпірки, які зафіксують опорні балки на певній відстані одна від одної і на певній відстані від гілок дерева. Опорні балки небажано прикручувати до гілок впритул, має бути простір, що дає можливість дереву рости, а також в розумних межах гойдатися під час вітру.

Закріпіть опорні балки на гілках за допомогою шурупів і розвідного ключа. Отвори під шурупи у вас вже заготовлені. Не треба прикручувати дошки впритул до гілок. Встановіть розпірки.

Наріжте дошки для настилу потрібної довжини. Між дошками потрібно залишити щілини близько сантиметра. Отвори будуть служити для дренажу. Відріжте дві дошки 50*150 відповідні довжині настилу, чотири інших дошки зробіть трохи коротшими, обрізавши від кожної 100 мм.

Автор: diy.ru
 

З допомогою 75-міліметрових шурупів прикріпіть чотири дошки (ті, що коротше на 100 мм ) на одній довгій дошці 50*150 мм. Розмістіть короткі дошки перпендикулярно на однаковій відстані, переконайтеся, що заготовлена рама одягнеться на гілки дерева поверх опорних балок. Попросіть когось допомогти і підніміть раму на дерево. Вирівняйте раму і зафіксуйте, прив'язавши канатом до опорних балок.

Автор: diy.ru
 

Прикрутіть другу довгу дошку до рами, щоб вийшла квадратна платформа.

Автор: diy.ru
 

Прикріпіть платформу до опорних балок. Зробити це найпростіше можна за допомогою металевих пластин з отворами. На кути платформи встановіть кутники. Все кріплення повинне бути оцинкованим.

Автор: diy.ru
 
 
Автор: diy.ru
 

Щоб платформа була стійкою, потрібно встановити підпори. Для їхнього виготовлення скористайтесь дошками 50*100 мм. Один край кожної підпори бажано попередньо обрізати під кутом 45 градусів. На стовбурі розмістіть підпори хрест-навхрест і прикріпіть до гілок за допомогою 200-міліметрових шурупів під ключ.

Автор: diy.ru
 
 
Автор: diy.ru
 

Повісьте блок з мотузкою. Лебідку можна залишити, щоб діти могли піднімати на дерево іграшки, але і на етапі будівництва це пристосування буде нам дуже до речі. Протягніть через блок мотузку, до одного кінця прив'яжіть карабін і повісьте відро. Для кріплення блоку потрібно вибрати відповідну гілку. Якщо такої гілки немає, доведеться закріпити на стовбурі балку. Балку потрібно розташувати досить високо над платформою і надійно закріпити за допомогою шурупів. Виліт балки повинен бути досить великим.Можна зробити хитріше, взявши довгу балку, яка буде одночасно коником даху.

Автор: diy.ru
 

Підніміться на платформу і закріпіть настил.Тут немає нічого складного, але у дошках доведеться робити вирізи, крізь які пройдуть гілки. Щілина між дошками і гілками повинна бути близько 20-50 мм.

Автор: diy.ru
 
 
З обрізків дощок спорудіть сходовий майданчик.
 
Автор: diy.ru
 
 
Автор: diy.ru
 

На кожному розі платформи встановіть по метрової стійці з бруса 50*100 мм. Шурупами прикрутіть поручнів з такого ж бруса. Кути поручнів зашліфуйте торцювальною пилкою або ножівкою під 45 градусів.

Автор: diy.ru
 

Простір під поручнів потрібно закрити. Для цього підійде фанера, дощаті щити від огорожі або інший листовий матеріал. Можна просто набити між стійками дощечки.

Автор: diy.ru
 
 
Автор: diy.ru
 

Сходи. Можна повісити мотузяну драбину, але такий варіант не підійде для маленьких дітей. Можна виготовити щось на зразок альпіністської стінки. Для цього під кутом встановіть два бруса, до них впритул один до одного прибийте дощечки. Якщо є можливість, придбайте спеціальні зачепи або просто випиляєте щаблі. Для цього просвердліть декілька отворів по периметру, а потім зробіть пропили з допомогою шабельної пилки або маленької ножівки. Завдання істотно спроститься, якщо у вас в господарстві є фрезер. Краї отворів обробіть наждачним папером.

Автор: diy.ru
 

Дах. На висоті трохи більше 2 метрів над платформою в гілки вставте два гака. Між ними натягніть трос. Перекиньте через трос шматок брезенту. До поручнів прикрутіть підпори, які трохи піднімуть нижні краї даху. Маленький будиночок на дереві готовий.

Автор: diy.ru
 
 
Автор: diy.ru
 
Зараз ви читаєте новину «Дитяча мрія: Як збудувати маленький будиночок на дереві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі