середа, 09 січня 2008 15:48

За півтори години колядники заробили двісті гривень

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Віра Бондар (крайня справа), Оксана Мироненко та Олександр Бондар колядують у оселі сільського голови Березняків Хорольського району Павла Гаврика (крайній зліва). Він пригощає колядників цукерками, дає 60 гривень
Віра Бондар (крайня справа), Оксана Мироненко та Олександр Бондар колядують у оселі сільського голови Березняків Хорольського району Павла Гаврика (крайній зліва). Він пригощає колядників цукерками, дає 60 гривень

"Колядую-колядую, ковбасу я носом чую. Як не дасте ковбасу, я вам хату рознесу..." — чути із хат села Березняки Хорольського району різдвяного ранку. Діти шкільного віку колядують односельцям. На одній із вулиць двоє дівчат у хустках і юнак у шапці Санта Клауса.

— Ми ще Вєрку ждемо, вони з братом зірку доробляють, — пояснює студентка Лохвицького медучилища 16-річна Оксана Мироненко. — Дорослим у нас колядувати не принято. А ми вирішили походити, пісню спеціально розучили. Бо зараз одні віршики розказують. Треба до дванадцятої встигнути. Бо після обіду можуть не впустити.

До гурту підходять 20-річна Віра Бондар із братом Олександром, 16 років. Дівчина тримає зірку з картону, обмотану сріблястою фольгою. На кожному її куті — стрічки різних кольорів.

— Спочатку пішли до голови, — пропонує Віра друзям, і всі разом ідуть до двору сільського голови Павла Гаврика. На гавкіт собаки він виходить із літньої кухні у спортивних штанях і светрі й запрошує гостей до хати. У вітальні колядники починають: "Добрий ранок тобі, пане-господарю! Радуйся, ой, радуйся, земле, Син Божий народився". Павло Гаврик їм підспівує.

— Ох уже ж і молодці, що відроджуєте старі традиції, — хвалить колядників голова, дає 60 грн і кладе в пакет кульок із цукерками.

— Я й сам із підлеглими та з працівниками клубу по хатах ходжу на щедрівку. Виряджаємося в різні костюми і співаємо, — каже голова.

Керівник хор-ланки сільського Будинку культури Олександр Шульга так зрадів колядникам, що схопив баян і почав їм підігрувати. А тоді попросив заспівати "на біс".

Найщедріше пригостила 73-річна Параска Онанко — грошима, цукерками, пиріжками з капустою, вишнями та медом.

— Ми теж дітьми тайком ходили колядувати і щедрувати. Хоч тоді не дозволяли. Було, як дізнаються, ще й у школі вилають. А відкривали нам в основному бідні — хто хлібиною нагородить, хто пиріжком, грошей тоді не давали, — розповідає Параска Данилівна. — А зараз даси тому дитяті канфета, а воно зразу й крутить його в руках. Як карамельки попадуться, вийдеш у двір — вони й валяються кругом.

За півтори години колядники обійшли 12 хат. Не відчинили лише в трьох. В одному дворі навіть не вдалося відкрити хвіртку. Щойно підійшли до воріт, до них із гавкотом підбігли дворняга і велика вівчарка.

Заробили 192 грн, пакет солодощів і пиріжків та пляшку портвейну. В останній за маршрутом хаті 65-річної Марії Мироненко колядників запросили до різдвяного столу.

Зараз ви читаєте новину «За півтори години колядники заробили двісті гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі