понеділок, 01 серпня 2011 06:15

У дитсадок беруть із довідкою про звільнення від щеплень

В обласному центрі немає вакцини для щеплень дітей. Перебої почалися з вересня минулого року. Обласна санепідемстанція обіцяла надходження партії вакцин на початку липня. Тепер кажуть, буде у середині серпня. У місті говорять, чимало батьків через відсутність вакцини не можуть влаштувати дитину в дитсадок.

— Коли записувала доньку в дитсадок, не призналася, що немає щеплень, — розповідає полтавка 25-річна Ольга. — Вони не слухають — є вакцина чи немає. Через знайомих у лікарні домовилася, аби поставили відмітку, що дитині робили манту. Інший знайомий, великий начальнік, позвонив у садік і сказав, аби доньку обов'язково взяли. Подруга влаштувала дитину без щеплень за хабар. Вона розказувала, в інших містах так суворо в садочках щеплень не вимагають. Ніби це така позиція нашого начальника обласного управління охорони здоров'я.

У дитсадках кажуть, за нинішньої ситуації погоджуються брати нещеплених дітей, але в такому випадку батьки повинні принести довідку про тимчасове звільнення від вакцинації.

— Коли дитина не щеплена через відсутність вакцини, дільничний педіатр зазначає про це в картці, яку видають у поліклініці для прийому малюка в дитсадок, — пояснює Ольга Панасюк, 25 років, медсестра з дитсадка №74 у Полтаві. — Він так і пише: "Немає вакцини". Тоді ми не маємо права не взяти. Також, коли дитина слабка, часто хворіє, народилася недоношена чи має проблеми зі здоров'ям, лікар дає довідку про тимчасове звільнення від щеплень, так званий медвідвід. Із нею ми також можемо взяти. Потім, коли з'являється вакцина, батькам про це повідомляють. Вони дають дозвіл на щеплення або заповнюють відповідний документ у разі відмови. У цьому випадку всю відповідальність за здоров'я дитини вони беруть на себе.

Полтавка Ірина Козіна, 29 років, влаштовує доньку 2,5-річну Анастасію в дитячий сад.

— Дільничний педіатр дав направлення на медобстеження та аналізи. Усі результати заносяться у спеціальну форму номер 26, туди ж — дані про вакцинацію. Ми отримали форму без проблем. Не мали одного щеплення. Написали, що немає вакцини.

— Форма номер 26 видається всім, хто йде в дитсадок, — говорить педіатр дитячої поліклініки в мікрорайоні Левада Людмила Васильєва. — Ще не було такого, щоб хтось її не отримав. Раніше в дошкільно-шкільному відділенні поліклініки її могли завернути, якщо не зроблене якесь щеплення. Зараз батьки отримують форми навіть із частковим переліком щеплень, за умови, що при появі вакцини обов'язково зроблять прививки.

Не приймають у дитсадок дітей, чиї батьки відмовляються від усіх щеплень із народження.

— Такі батьки повинні бути готовими, що дитину в дошкільний заклад не візьмуть, — коментує Лідія Череп'яна, 64 роки, завідувачка дошкільно-шкільного відділення дитячої поліклініки на Садах. — Нещеплена дитина може принести в колектив небезпечну інфекцію на кшталт дифтерії, кашлюка чи правцю.

В обласній санепідемстанції кажуть, зробили замовлення на дев'ять видів вакцин від 10 інфекцій для дітей.

— Сказати точно, скільки й коли ми отримаємо вакцин, зараз складно, — коментує Наталія Горбенко, 53 роки, заступник головного лікаря обласної санепідемстанції. — Обіцяють, що буде скоро.

Якщо до кінця року вакцина надійде в поліклініки, суттєвого збою у графіках щеплень не буде. Але якщо відсоток імунонезахищених дітей сягне 80 від загальної кількості, це вже небезпечно. Тоді можливе виникнення епідемічної ситуації.

Зараз ви читаєте новину «У дитсадок беруть із довідкою про звільнення від щеплень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі