понеділок, 07 січня 2013 00:00

"Як програли на виборах, пайків більше не дають"

Автор: фото: Еліна Сергачова
  30 травня 2010 року Юрій Малько на залізничній станції Золотнішино поблизу міста Комсомольськ протягнув вісім метрів 22 вагони вагою 500 тонн. Цим перевершив світовий рекорд у 5 разів. Загинув найсильніший чоловік України 23 червня 2012 року. Розбився на мотоциклі, коли об’їжджав 11-річну школярку
30 травня 2010 року Юрій Малько на залізничній станції Золотнішино поблизу міста Комсомольськ протягнув вісім метрів 22 вагони вагою 500 тонн. Цим перевершив світовий рекорд у 5 разів. Загинув найсильніший чоловік України 23 червня 2012 року. Розбився на мотоциклі, коли об’їжджав 11-річну школярку

Упродовж року "ГПУ" стежила й писала про найважливіші події Полтавщини і людей, які були до них причетні. Підготували перелік найрезонансніших, що мали вплив на життя області.

Розчарування року. Впродовж 2012-го громадські об'єднання "Наш дім — Полтава" та "Моя Полтавщина" роздавали продуктові набори, школярів возили на екскурсії, влаштовували безкоштовні концерти. Лідери об'єднань наголошували, вони лише благодійники.

— Ходила в об'єдінєніє. Хотіла помочі на лєченіє попросити. Двері зачинені. Сусідка каже, як програли на виборах Макар і Залужний, пайків більше не дають, — говорить полтавка 67-річна Галина Петрівна.

На Полтавщині пліткують, громадські організації закрили приймальні майже в усіх районах. Об'єднання ніби фінансував депутат від Партії регіонів, мільярдер Андрій Веревський. До Верховної Ради мав провести п'ятьох самовисуванців із Полтавщини. Пройшли двоє — Олег Кулініч та Володимир Пилипенко. На продуктові набори й агітацію в одному окрузі витратили близько $2-3 млн. В об'єднаннях чутки заперечують.

Втрата року. 23 червня у місті Комсомольськ загинув найсильніший чоловік України — 48-річний Юрій Малько. На мотоциклі "хонда" врізався у бетонну загорожу. Об'їжджав 11-річну велосипедистку, яка раптово вискочила на дорогу.

— Юрій любив швидкість. Видно, відчув, скоро прийде його час, склав заповіт. Хотів, щоб тіло кремірували, а прах розвіяли по березі Дніпра. Так і зробили, — розповідає Олександр Середницький, тренер з боксу й товариш. — Тренував групу дітей — учив карате. Як його не стало, дітвора спорту не кинула.

Юрій Малько встановив світовий рекорд — зрушив з місця вагони вагою півтонни. Був чемпіоном України з карате. Друзі родини розповідають, дружина Ірина важко переживає смерть чоловіка. Кілька років тому подружжя втратило дорослу дочку, померла ніби від передозування ліками.

Влітку на аеропорті у Комсомольську влаштували традиційні змагання з мотокросу присвячені пам'яті Юрія Малька.

Богатир року. 22 листопада кременчужанка 26-річна Дар'я Ялова народила сина вагою 6 кг. Малого назвали Тимофієм. Це перша дитина-велетень за останні 10 років у Кременчуці.

— У пологовий будинок чоловік купував новий одяг для дитини, — каже мати. — Брав, як на 3-місячного. Всі кофточки на Тимофійчика малі.

Дар'я з чоловіком 35-річним Костянтином Шпаком живуть у цивільному шлюбі, виховують ще двох хлопців.

— Великі діти в нашій родині — спадкове. Мій батько народився з вагою 6 кілограм. Зараз йому 50. Кремезний, широкоплечий, — додає Дар'я. — Старші два сини з'явилися теж немалими.

За народження богатиря родина отримала подарунок від Кременчуцької міської ради — пачку памперсів.

Скандал року. Влітку головний тренер футбольного клубу "Ворскла" Микола Павлов залишив команду. За контрактом мав працювати ще чотири роки, але повернувся до маріупольського "Іллічівця". Його тренував раніше. Пояснив, керівники "Ворскли" Олег Бабаєв та Костянтин Жеваго погодилися його відпустити.

— Павлов не розірвав договір. Тому повинен працювати у "Ворсклі", — каже Артем Лобанов із прес-служби клубу.

Керівництво "Ворскли" хотіло через суд вимагати з "Іллічівця" $3 млн компенсації за те, що переманили тренера.

— Моя трудова книжка досі в Полтаві. Не розумію, чому обіцяли відпустити без компенсації, а потім різко змінили думку, — говорить Павлов. — Вважаю, не заслужив такого фіналу роботи у Полтаві.

Вболівальники кажуть, Павлов повернувся до "Іллічівця", бо там запропонували більшу зарплату — $600 тис. у рік. У "Ворсклі" нібито мав $400 тис.

Микола Павлов тренував "Ворсклу" чотири роки. Під його керівництвом команда досягла найбільших успіхів — виграла Кубок України та вийшла до групової стадії Ліги Європи.

Освідчення року. У вересні одружився власник компанії "Приват", один із найзаможніших полтавців Віталій Панасенко. Своїй нареченій Марині освідчився через рекламні щити. У центрі Полтави на вул. Жовтневій замовив сітілайти з написом "Мариночка, выходи за меня замуж. Виталик". Влітку на тому самому місці з'явилися нові написи: "Я согласна, Виталик!"

— Планували гучне весілля у Полтаві на сотню чи більше людей. Але одружувалися на сході, в одному з найдорожчих ресторанів України. Для кортежу замовили "мерседеси" останньої моделі, — розповідає Віталій. — Відомих артистів на весіллі не було, виступали на виборах. Зате від одного відомого політика в подарунок отримали картину, вартістю 10 чи більше тисяч доларів.

Після весілля молодята їздили до Парижа, піднімалися на Ейфелеву вежу. Наступного року планують поїхати до Венеції в Італії та Індію. Ці місця були зображені на їхніх освідченнях. Зараз Віталій допомагає дружині почати бізнес — приватну лікарню зі станцією швидкої допомоги.

Кримінал року. 8 листопада в Полтаві на Центральному речовому ринку застрелили підприємця 38-річного Олександра Рябуху. Торгував жіночим одягом, міняв валюту. Валютники, які працюють на ринку, почали обмінювати гроші по знайомству.

— Купити долари — проблема, — розповідає Наталія, приватний підприємець. — Більше місяця по ринку ходила міліція, на кожному кутку — патруль. Після стрілянини валютники бояться відкрито працювати. Пліткують, держава наймає кілерів, щоб відстрілювали міняйл. Мов тоді люди ходитимуть до банків.

Вбивцю Олександра Рябухи досі не знайшли.

Це третє вбивство вуличного міняйла у Полтаві.

Зараз ви читаєте новину «"Як програли на виборах, пайків більше не дають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі