четвер, 14 серпня 2008 17:13

На меблі наносять протиалергійне покриття

— Із часом у дивані накопичується багато шкідливих речовин, які можуть викликати алергію та різні захворювання. Коли розкриваємо диван, у поролоні — до кілограма пилу, — розказує майстер ательє меблів "Нікіта" Геннадій Нікітенко, 34 роки.

У майстерні оновлюють старі меблі, роблять євроремонт — міняють каркаси, покривають протиалергійним матеріалом "спрут", обтягують.

— Спершу ми обробляємо дерев"яні каркаси миючими засобами, тоді стелимо войлок, щоб пружини не протирали покриття. А на нього кладемо "спрут", — розповідає Нікітенко. — Матеріал виготовляють із суміші хімічних волокон із різними домішками — морської трави, козячої шерсті, кінського волосся, льону та бавовни. Ще за сталінських часів дивани робили з морською травою — там багато мінералів.

Матеріал "спрут" завозять із миколаївського заводу. На нього дають гарантію 10 років.

— Найчастіше люди привозять потримані дивани та м"які куточки, що купують у різних секонд-хендівських магазинах. Ганяються за дешевизною, а тоді їдуть до нас, — веде далі Нікітенко. — Поролон служить не більше 5–7 років. А потім людям у тіло починають впинатися пружини. Повні люди часто просять зміцнити каркас — дерево тріскається під великою вагою. Тоді ми в нього врізаємо метал.

"Спрутом" диван у майстерні покриють за 200 грн, каркас зміцнять від 270 грн, тканини для оббивки коштують від 15 до 160 грн за метр. Усе оновлення канапи в середньому обійдеться у 800 грн. Нову можна замовити за 1,7–1, 8 тис. грн.

— Недавно ремонтував два старі дивани радянських часів батькам Матковського (мер Полтави. — "ГПУ"), — додає Нікітенко. — Його батько Всеволод — ветеран війни, має проблеми з суглобами. Йому важко вставати. То я оновив його і подовжив ніжки на 15 сантиметрів.

Часто привозять "пороблені" дивани. Унизу, в каркасі, під поролоном знаходимо всякі голочки й шпилечки. Особливо у меблях міліціонерів — видно, комусь не вгодили.

Зараз ви читаєте новину «На меблі наносять протиалергійне покриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі