четвер, 08 жовтня 2009 17:16

Кіно показують чотири рази на тиждень

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Кіномеханік Василь Бандуровський вішає на дошці оголошень афіші фільмів, що показуватиме в сільському клубі у Веприку Гадяцького району
Кіномеханік Василь Бандуровський вішає на дошці оголошень афіші фільмів, що показуватиме в сільському клубі у Веприку Гадяцького району

У Веприку Гадяцького району чотири рази на тиждень у сільському клубі кіномеханік 69-річний Василь Бандуровський показує на великому екрані кіно. Демонструвати стрічки почали з початку року. До цього 3,5 роки фільми не показували.

— Пішов на пенсію, а потім вирішив відродити кінопоказ. Я все життя кручу кіно. Люблю ето дєло, — усміхається Василь Григорович. Перед клубом на дошці оголошень він вішає дві афіші — фільму жахів "Корабель-привид" і бойовика "Кікбоксер". Обидві написані фарбами різних кольорів, російською мовою.

Заходимо в кінобудку. Там стоять два великі бобінні кінопроектори. Вони працюють, але їх не використовують. Поруч на стільці — DVD-програвач. Фільми Василь Григорович крутить із дисків.

— Тепер нове обладнання. Привіз відеопрожектор і програвач. Вони 15 тисяч коштують, — розповідає. — Апаратуру настрою для показу, і сам іду в зал дивитися.

Обладнання і диски з фільмами дає обласне комунальне підприємство "Кіновідеопрокат". Воно ж і зарплату кіномеханіку платить.

— Молодь зараз не та. У кожного спутнікове. Але ж разом дивитися цікавіше, — зазначає.

Василь Бандуровський каже, що крутить фільми різної тематики — мелодрами, комедії, бойовики. На масові свята показує фільми про село, що зняли місцеві аматори. Учням демонструє навчальні стрічки. Для вихованців дитсадка є безкоштовні сеанси радянських мультфільмів.

— Діти так зацікавлено дивляться! — приєднується до розмови Валентина Іванченко. Вона працює художнім керівником у клубі та дитсадку. — Телевізор і вдома, і в дитсадку є. Малеча під час перегляду крутиться. А тут для них незвично, що казкові звірі на весь великий екран.

Куди молоді піти, крім бару? А тут кіно

Запитую в кіномеханіка, чи показує еротичні фільми. Чоловік ніяковіє, спиною затуляє купу афіш на столі. Встигаю прочитати на одній із них слово "еротика".

— Ні, — відповідає невпевнено.

Сеанси для дорослих починаються о 20.00 або 21.00.

— Куди молоді піти, крім бару? А тут у кіно можна піти. Зал на 300 місць, тепло. Та й дівчину є куди запросити, — говорить кіномеханік. — Улітку мало глядачів, а в холодну пору 50–70 приходять.

Квиток для школярів і студентів коштує 1 грн, для дорослих — 2 грн. Для учасників самодіяльності, сиріт із місцевого аграрного ліцею, дітей із неповних сімей вхід безкоштовний.

У Веприку 2,9 тис. жителів. Фільми на широкому екрані на Гадяччині показують тільки в цьому селі. Кінотеатр у райцентрі не працює.

— Мої онуки і не знають, яке задоволення сходити в кінотеатр, щоб подивитися фільм, — каже пенсіонерка з Гадяча Ірина Кабанець. — Пам"ятаю, у дитинстві зайдемо до магазину, купимо на 11 копійок 100 грамів конфеток-подушечок і дивимося кіно. Як ми вечора ждали та ті копійки в батьків випрошували! Сеанс для дітей коштував 10 копійок. А зараз, крім телевізора, дітям і показати нічого.

Більше заробляли тільки на горілці

— На початку 1990-х на Полтавщині було 1400 кінотеатрів — від міських до сільського клубу, — говорить директор обласного комунального "Кіновідеопрокату" Микола Січкар, 60 років.

На цьому підприємстві працюють вісім осіб. За радянських часів було понад 2 тис. людей. В області діяли три фільмобази: в Полтаві, Миргороді та Кременчуці. У регіоні нині працює шість кінотеатрів, переважно приватних. Приміщення решти або закриті, або їх ремонтують чи здають в оренду.

— Ми втратили ціле покоління, яке не знає, що таке кінотеатр, — каже Микола Васильович. — У сільському клубі фільм показували. На першому ряду жінка з онучкою. Мала головою крутила в різні боки й шукала телевізор. Вона просто не знала, що кіно можна дивитися на великому екрані! У Союзі прибутки від кінематографа були другою статтею надходжень після продажу алкоголю.

Зараз ви читаєте новину «Кіно показують чотири рази на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі