четвер, 05 лютого 2009 18:18

Браконьєри полюють на звірів з дерев

Автор: фото надане Гадяцьким мисливсько-рибальським господарством
  Єгері затримали в лісі поблизу села Вельбівка Гадяцького району водіїв з Гадяча Володимира Кириченка (ліворуч) і Віталія Яремка. Чоловіки з дощок робили на деревах засідки для відстрілу кабанів. Жодного покарання вони не понесли, бо, як зазначили в міліці
Єгері затримали в лісі поблизу села Вельбівка Гадяцького району водіїв з Гадяча Володимира Кириченка (ліворуч) і Віталія Яремка. Чоловіки з дощок робили на деревах засідки для відстрілу кабанів. Жодного покарання вони не понесли, бо, як зазначили в міліці

У Гадяцькому районі браконьєри винайшли новий спосіб відстрілювання звірів.

— Вони вилазять на дерево, що біля годівниці, на висоту 5–6 метрів. Звір людини не чує, сміливо підходить до корму. А браконьєр його розстрілює в упор згори, — розповідає директор Гадяцького мисливського-рибальського господарства Анатолій Вербовецький, 51 рік.

Щоб видертися нагору, до стовбура дерева прибивають сходинки.

— Саме за таким заняттям затримали Володимира Кириченка, — продовжує Вербовецький. — Він був осуджений у 2003 році за відстріл журавля. У 2005-му на його рахунку два кабана. Цього разу при ньому зброї не було. Тільки молоток, цвяхи й недобудовані східці на дерево. Єгерям він пояснив, що хоче сфотографувати звіра.

Торік на Гадяччині зафіксували 27 випадків браконьєрства. Це найбільша кількість за останні 10 років. У порушників забрали п"ять рушниць.

Для восьми єгерів району купили фотоапарати, щоб фотографували порушників, зброю, номери авто.

Штраф за відстріл без ліцензії кабана та оленя — 10 тис. грн, козулі — 8 тис. грн, зайця — 500 грн. А за ліцензіями протягом 2008 року мисливці відстріляли 14 кабанів, 10 козуль. Ця кількість відповідає річному ліміту на відстріл.

У Гадяцькому районі зареєструвалася мисливцем 561 людина. А мисливську зброю мають 1,5 тис. жителів.

— Навіть із кормушок звірів почали корм красти, — обурюється Анатолій Вербовецький. — Ми за одними три кілометри гналися, доки вловили. А штрафу всього 170 гривень.

Звірів підгодовують комбікормом, зерном, силосом, сіном упродовж року. Їхня кількість за два останні роки збільшилася вдвічі. Нині в угіддях 12 лосів, 30 оленів, 116 кабанів, 161 козуля, 1560 зайців. Тваринами обмінюються з іншими районами. Передали до Великобагачанського  лісництва 28 кабанів.

Зараз ви читаєте новину «Браконьєри полюють на звірів з дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі