вівторок, 10 лютого 2009 15:05

Між Білоруссю та Росією розгорається скандал

Між Білоруссю та Росією розгорається скандал
Відносини між Росією та Білоруссю нагнітаються. Мінськ наполегливо відмовляється приймати умови угоди Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) в рамках, згідно яким білоруські військовослужбовці мають брати участь в бойових діях колективних сил оперативного розгортання (КСОР) за межами країни.

Мінськ не направлятиме військових в гарячі точки за межі країни

Скандал почався з прес-конференції минулого тижня посла РФ в Мінську Олександра Сурікова, на якій він прокоментував підписаний 4 лютого в Москві документ про створення КСОР. 5 лютого глава білоруського МЗС Сергій Мартинов виступив з поясненнями з приводу позиції Білорусі. Як заявив міністр, закони його країни не передбачають участь білоруських солдатів у військових діях за кордоном.

Російська сторона не залишила без відповіді й ці висловлювання. Наступного дня зі своїми роз"ясненнями знову виступив посол РФ. Як пояснив Олександр Суріков, щодо питання про організацію КСОР, міждержавні угоди мають більшу юридичну силу, аніж внутрішнє законодавство країни. І на конкретне питання, чи означає це, що білоруські військові повинні будуть брати участь в бойових діях за кордоном, відповів ствердно.

У минулу суботу білоруський МЗС розповсюдив ще одну заяву - прес-секретаря МЗС Андрія Попова. Як уїдливо відмітив Попов, по-перше, "вже точно не посли інших держав розбиратимуться у відповідних нюансах білоруського законодавства", після чого додав, що документ ОДКБ по КСОР поки не має статусу міжнародної угоди.

МЗС РФ закликає не драматизувати ситуацію

Таким чином, заявляючи про небажання направляти своїх військовослужбовців в гарячі точки за межами білоруської території, Мінськ відмовляється від виконання зобов"язань, які взяла на себе Білорусь як член ОДКБ, підписавши угоду. Причому раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко погодився не тільки на створення КСОР, але і на участь в них білоруського контингенту чисельністю до 2 тис. осіб.

Проте в день підписання президентами угоди про КСОР державне білоруське інформагентство "Белта" розповсюдила заяву про те, що білоруські військовослужбовці не збираються брати участь в жодних військових конфліктах за межами республіки.

В той же час МЗС РФ закликає поки не драматизувати ситуацію. Як вважають дипломати, цілком ймовірно, що білоруські військові зможуть брати участь не в бойових діях, а в допоміжних операціях, наприклад в тиловому забезпеченні.


Як повідомляла раніше Gazeta.ua, члени ОДКБ - РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан та Киргизія - вирішили створити сили постійної бойової готовності з об"єднаним командуванням та місцем постійної дислокації.

Ці сили передбачається використовувати для відбиття військової агресії, проведення спеціальних операцій з боротьби з міжнародним тероризмом та насильницькими проявами екстремізму, транснаціональною організованою злочинністю, наркотрафіком. Також сили ОДКБ братимуть участь в ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

До складу Колективних сил оперативного реагування увійдуть 98-а гвардійська повітряно-десантна дивізія, що дислокується в Іваново, а також 31-а гвардійська десантно-штурмова бригада, що дислокується в Ульяновську. До них на постійній основі приєднаються підрозділи інших країн ОДКБ.

За матеріалами Коммерсант, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Між Білоруссю та Росією розгорається скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути