середа, 08 квітня 2020 13:46

Життя - не серіал: Порошенко рятує Україну від дефолту, Тимошенко грає на боці Коломойського, а Зеленський стоїть на краю економічної прірви

Життя - не серіал: Порошенко рятує Україну від дефолту, Тимошенко грає на боці Коломойського, а Зеленський стоїть на краю економічної прірви
Політичний експерт Євген Булавка дав оцінку роботі політиків в умовах кризи

Сюжетна лінія української політики не вперше дивує нас несподіваними поворотами. Та те, що сталося на минулому тижні, можливо як ніколи раніше засвідчило відповідальність одних і крайній цинізм інших.

Верховна Рада ухвалила два закони, які потрібні для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом: закон про ринок землі та про банки, який ще називають "антиколомойським", оскільки саме він унеможливить повернення ПриватБанку його колишньому власнику.

Проти виступала фактично нова коаліція, яку вже охрестили "коаліція за дефолт". Адже розрив співпраці з міжнародними фінансовими інститутами означатиме економічний та фінансовий крах держави. Мова йде про ОПЗЖ, "Батьківщину" Юлії Тимошенко, та ту частину парламенту, яка орієнтується на Ігоря Коломойського. Це і деякі депутати від "Слуги народу", й інші групи у Верховній Раді.

Серед тих, хто підтримав урядовий законопроект про банки, була і фракція Петра Порошенка "Європейська Солідарність". Що не дивно, оскільки ця політсила послідовно наполягає на його ухваленні. Також "ЄС" віддала голоси за закон про ринок землі, виставивши перед цим як категоричну умову прийняття поправок, які внесли у попередній законопроект принципові зміни і на порядок покращили його з точки зору урахування інтересу простих селян.

Це - заборона продажу землі державної і комунальної власності, заборона продажу землі іноземцям, з особливим наголосом щодо недопуску до ринку української землі громадян РФ. Сам ринок запроваджується лише з липня 2021 року, щоб не виникало спокуси прокрутити земельні операції під час кризи. Запроваджене обмеження не більше 100 га в одні руки. По суті, цим законом з урахуванням поправок "ЄС", відкрита дорога для семи мільйонів власників паїв вільно розпоряджатися своіми наділами, усунувши при цьому найбільші загрози.

Це був ультиматум в інтересах держави від Порошенка Зеленському, і той змушений був на нього погодитися.

Хоч за великим рахунком п'ятий президент міг нічого не робити, і сидіти "на березі", чекаючи, поки мимо "пропливе політичний труп" його опонента. Особливо враховуючи той факт, що він передав Зеленському Україну з економікою, яка успішно подолала наслідки російської агресії і досягла зростання 4,4%. "Слуги", прийшовши до влади, якийсь час виїжджали на цих здобутках, але вже за підсумками лютого 2020 року вперше за 49 місяців ВВП пішов в мінус. Менше ніж за рік профукали Петрову спадщину

Тепер українську економіку, яка почала падіння ще до коронавірусу, добиватиме ще й світова економічна криза, спричинена пандемією. Нам потрібні як повітря зовнішні запозичення, а альтернативою західній допомозі є тільки … Росія.

Порошенко обрав інтереси держави, а не політичні амбіції. Зеленський натомість перебуває на розтяжці між Україною та апетитами Коломойського. Той же закон про банки мав би бути ухваленим ще до нового року, та його безкінечно правили, намагаючись обдурити МВФ, залишаючи шпарини, які б дозволили повернути колишньому власнику Привату цей банк собі.

Обидва закони - про банки і про землю - йдуть пакетом, вони тісно пов'язані в контексті отримання міжнародної допомоги. І саме по цим законам дуплетом вистрілила Юлія Тимошенко.

Виступаючи проти відкриття земельного ринку, Юлія Володимирівна суперечить сама собі. Тому що, перебуваючи на посаді прем'єр-міністра, у 2008 році вона підписала меморандум з МВФ, де було чітке зобов'язання зняти мораторій на продаж землі. Яке тепер країна має виконувати. Більше того, законопроект Тимошенко тоді не передбачав жодних обмежень - ні щодо кількості землі, яку можна придбати в одні руки, ні щодо можливості іноземців купувати українську землю.

А заперечення лідерки "Батьківщини" проти ухвалення закону про банки фактично підтверджують інформацію щодо зв'язків Тимошенко із Коломойським. Він ніколи не приховував, що підтримував Тимошенко на виборах президента, аж поки електоральні показники Зеленського не виявилися кращими. Вона - тепло вітала його з днем народження на записах, які просочилися в мережу.

Зрештою, за даними розслідувачів програми "Схеми" Коломойський вже після повернення в Україну регулярно навідує Юлію Володимирівну, а традиція їхніх таємних зустрічей, очевидно - з метою узгодження політичних позицій, тягнеться ще з 2018 року, коли олігарха та Тимошенко помітили в одному з готелів Варшави.

Коломойський відкрито виступає за дефолт, а значить - за зубожіння українців. Якщо це станеться, невідомо взагалі, чи зможе українська економіка піднятися, тому що світ не зможе допомогти - він боротиметься з наслідками коронавірусу.

Зацікавленість олігарха є зрозумілою - можна буде скупити за безцінь пів-України. Крім того, дорога на Захід для нього закрита - у США проти Коломойського розслідуються кілька кримінальних справ. А от в Росію дорога відкрита.

"Російське фінансування може замінити кредити МВФ. Ми візьмемо $100 млрд у росіян. Я думаю, що вони б із задоволенням дали нам їх сьогодні", - заявляв він в інтерв'ю The New York Times.

Коломойський хоче повторити трюк Януковича 2013 року, який так само взяв гроші у Путіна і відмовився від Угоди про асоціацію з ЄС. Але відповідальність покласти на Зеленського.

Після Євромайдану Порошенко, до речі, це виправив - Угоду було ратифіковано, і завдяки цьому українська економіка дуже швидко переорієнтувалася з російського на європейський ринок. Так само по-державницьки він діє й зараз.

А от Зеленському, який у ролі Голобородька в серіалі "Слуга народу" посилав МВФ у дупу, доведеться повторити ці слова, але на цей раз адресувавши їх Ігорю Валерійовичу.

Інакше в Україні можливий вже навіть не Майдан, а справжні голодні бунти.

Зараз ви читаєте новину «Життя - не серіал: Порошенко рятує Україну від дефолту, Тимошенко грає на боці Коломойського, а Зеленський стоїть на краю економічної прірви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі