четвер, 24 вересня 2020 00:10

Зеленський виступив за реформу Радбезу ООН і згадав "неприпустимі" дії Росії

Зеленський виступив за реформу Радбезу ООН і згадав "неприпустимі" дії Росії
Фото: Укрінформ

Президент України Володимир Зеленський назвав "неприпустимим" той факт, що Росія користується правом вето в Раді Безпеки ООН, щоб порушувати суверенітет незалежних держав.

"Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один із постійних членів Ради Безпеки ООН. Це остаточно доводить: механізми зразка 1945 року сьогодні працюють не до кінця", - заявив український президент під час відеовиступу перед учасниками 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Зеленський вважає, що це може знецінити авторитет Ради Безпеки. Він наголосив на необхідності її реформування.

"Україна братиме активну участь у процесі реформування Ради Безпеки. Цей орган має стати більш представницьким, збалансованим, прозорим та ефективним. В інтересах ООН – мати дієвий інструмент, якщо хтось зловживає правом вето та статусом постійного члена", - сказав президент України.

Він нагадав, що "заклик до дій замість розмов" лунає в Генеральній Асамблеї все потужніше впродовж останніх років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін в ООН вимагав відмінити санкції по всій планеті

"Це свідчення кризи, в якій перебуває ООН, безпекова архітектура, здоров'я людства, наші економіки та світ в цілому. 75-та річниця заснування ООН має стати стимулом для перетворення Організації на більш динамічну та ефективну структуру", - підкреслив Зеленський.

У цьому зв'язку він закликав усі країни-члени ООН не тільки пригадати цілі та принципи Статуту ООН, а й почати постійно та неухильно дотримуватися їх.

"У нас немає запасної планети, ми живемо тут і лише один раз. Це і є саме те майбутнє, якого ми хочемо, і саме та ООН, якої ми потребуємо. Щиро бажаю досягти цього вам, пане Голово, та всім зацікавленим. Переконаний, що це 193 держави-члени ООН", - сказав президент України.

Зустрічі на високому рівні розпочалися 21 вересня з відзначення 75-річчя ООН і офіційного прийняття декларації, схваленої усіма 193 країнами-членами.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський виступив за реформу Радбезу ООН і згадав "неприпустимі" дії Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі