понеділок, 02 грудня 2019 11:14

Зеленський розповів, що може обговорити з Путіним у "нормандському форматі"

Зеленський розповів, що може обговорити з Путіним у "нормандському форматі"
"Я не виключаю, що транзит російського газу також розглядатиметься у "нормандському форматі", — сказав президент. ФОТО: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський не виключив, що під час зустрічі в "нормандському форматі" обговорить з президентом Росії Володимиром Путіним продовження транзиту російського газу через Україну в Європу після закінчення чинного контракту.

Про це він розповів в інтерв'ю німецькому виданню Spiegel.

"Для мене важливо, щоб питання газу було незалежним. Не зважаючи на бажання обох сторін, це питання не повинне жодним чином стосуватися Донбасу. Хоча я не виключаю, що транзит російського газу також розглядатиметься у "нормандському форматі", — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія отримала останній дозвіл на будівництво "Північного потоку-2"

Якщо Росія та Україна укладуть новий договір на транспортування газу територією України на 10 років, то будівництво магістрального газопроводу з Росії до Німеччини через Балтійське море (тобто "Північного потоку-2") перестане бути політичним питанням, вказав Зеленський.

9 грудня в Парижі відбудеться зустріч "нормандського формату" за участі лідерів України, Росії, Німеччини та Франції.

"Північний потік - 2" - газопровід, який повинен зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту - понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд куб. газу на рік. Вартість проекту - 9,5 млрд євро, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англо-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie і австрійська OMV.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський розповів, що може обговорити з Путіним у "нормандському форматі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі