середа, 22 травня 2019 14:08

Зеленський порушив програмну обіцянку. Рада відхилила його закони про вибори

Зеленський порушив програмну обіцянку. Рада відхилила його закони про вибори
Зеленський подав законопроект, який порушує його обіцянку про "відкриті списки". Фото: president.gov.ua

Верховна Рада не включила до порядку денного законопроект президента Володимира Зеленського про внесення змін до деяких законів у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів.

"За" проголосували 92 із 254 зареєстрованих нардепів. Зокрема, "Батьківщина" і "Самопоміч".

Відповідний проект закону №10319 зареєстровано 22 травня 2019-го, пише Цензор.НЕТ

Даний законопроект передбачає пропорційну систему виборів до Верховної Ради з 3-відсотковим бар'єром і закритими списками.

Зокрема, велика частина законопроекту складається з виключення згадок про мажоритарку в законодавстві про вибори.

"Вибори депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі (загальнодержавний округ) за виборчими списками кандидатів у депутати політичних партій. У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії, виборчі списки яких за результатами голосування на виборах депутатів набрали не менше 3 відсотків голосів виборців, які брали участь у голосуванні", - йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

"Ці вибори мають проводитись за однією з виборчих систем, які застосовувались на виборах в Україні раніше та які є зрозумілими для виборців і тих, хто безпосередньо організовуватиме швидкоплинний виборчий процес. Такою виборчою системою є пропорційна виборча система із закритими партійними списками. Її поєднання з невисоким виборчим бар'єром дасть змогу забезпечити оновлення політичних еліт, врахувати регіональні інтереси при формуванні державної політики, появу в парламенті нових партій, підвищення відповідальності партій за власні рішення та діяльність уряду, сформованого представленими в парламенті партіями.

Пропорційна система із закритими загальнонаціональними списками також дасть змогу структуризувати та інституціоналізувати партійну систему, що створить належний ґрунт для подальших змін, у тому числі й у напрямі активізації внутрішньопартійної конкуренції, яку надалі стимулюватиме пропорційна система з відкритими партійними списками", - сказано в тексті.

Також нардепи не включили до порядку денного другий законопроект президента щодо публічних закупівель на виборах.

У передвиборчій програмі Зеленський обіцяв: "Вибори до парламенту та місцевих рад мають проходити за відкритими списками".

Спікер Андрій Парубій закрив засідання Верховної Ради. Наступне відбудеться 28 травня.

Раніше рух "Чесно" закликав нардепів не ставати "учасниками змови", не голосувати за закриті списки і підтримати Виборчий кодекс.

"Нагадаємо, що запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками було передвиборчою обіцянкою переважної більшості фракцій Верховної Ради 8 скликання та зобов'язанням Коаліційної угоди, під яким підписалися 302 народних депутати. Публічно закликав ухвалити "багатостраждальний Виборчий кодекс" і запровадити відкриті списки і новообраний президент України Володимир Зеленський", - заявляють активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раду проходять партії Зеленського, кума Путіна, Порошенка, Тимошенко і Смешка - опитування

20 травня відбулася інавгурація шостого президента України Володимира Зеленського. Під час промови заявив, що розпускає Верховну Раду 8 скликання. Кабінет міністрів шостий президент назвав проблемою та закликав піти у відставку.

Вчора Зеленський опублікував указ про розпуск парламенту. Позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський порушив програмну обіцянку. Рада відхилила його закони про вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі