четвер, 16 вересня 2021 07:12

Зеленський мав би свідчити у "вагнергейті"

Зеленський мав би свідчити у "вагнергейті"
Президент Володимир Зеленський вважає, що всі навколо нього чесні, каже військовий оглядач. Фото: Офіс президента

Від скандалу щодо розслідування справи "вагнерівців" найбільше страждають українські спецслужби. Тимчасова слідча комісія не змогла це виправити. Про це Gazeta.ua розповів Віктор Ягун, генерал-майор СБУ, військовий оглядач.

"Скандал навколо "вагнергейту" знищує спецслужби і взаємодію їх з країнами-партнерами. Факт не в тому, проводили спецоперацію чи ні. Він в тому, чи була зрада. Мали б опитати людей в закритому режимі – була нарада в Офісі президента, чи не було? Хто на ній був? В тому числі, президентів – чинного і попереднього", – розповідає Ягун.

Додає: "Найбільше тут постраждали фахівці спецслужб. Тепер мають думати, як працювати далі. Це неправильний підхід. Дані українському суспільству та журналістам треба давати не проміжні. А вийти до преси з фактом – була зрада чи ні. Тоді можна зробити висновки. Насправді це питання не ТСК, а правоохоронних органів", – говорить Ягун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков чи Шмигаль - політолог пояснив, кому не треба боятися відставки

Ця операція навіть без затримання була блискуча, додає військовий оглядач. "Ми дистанційно вирахували людей, які брали участь у злочинах на Донбасі. Вивели їх на розмову, задокументували, маємо ксерокопії документів. Цього достатньо для правосуддя. Хотілося би, щоб вони були в країні. Але ми знайшли, як показати, що Росія приховує злочинців у себе. Публічне обговорення в такому дусі, як є зараз, шкодить самій Україні, національній безпеці. Якщо Моссад чи ЦРУ проводять операції за кордоном, то вони ніколи це не визнають. А нам треба вся правда і свідчення", – говорить Ягун.

Президент Володимир Зеленський вважає, що всі навколо нього чесні, каже військовий оглядач. Додає: "Ми нічого з цим не можемо зробити. Він не один раз так казав, що немає зради, що він довіряє своїм людям. Можемо змусити президента щось робити тільки під час виборів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Запам'яталися бійки, а не якість законів": нардеп розкритикував "слуг" у Раді

Нардепи Микола Тищенко і Гео Лерос не пов'язані зі спецоперацією, коментує ситуацію в Раді Ягун. "Лерос пішов грубо кажучи у розріз із генеральної лінією партії. Він використовує будь-яку можливість уколоти як президента, так і всю фракцію "Слуга народа". Йому байдуже, що казати. Тищенко – незрозуміло, яким боком має відношення до політики і Ради. Це люди, які не готові бути у публічній політиці. А ми їх обговорюємо", – додає військовий оглядач.

Американський телеканал CNN виклав своє розслідування про спецоперацію українських спецслужб щодо затримання найманців приватної військової компанії "Вагнера" у Білорусі. Колишні українські розвідники розповіли американським журналістам, що операцію готували близько 18 місяців. Росіяни нібито подавали заявки на роботу. Серед них виявили причетних до збиття малайзійського Боїнгу, тих, хто воював на Донбасі, повідомили у CNN.

2020-го року журналіст Юрій Бутусов опублікував інформацію, що операцію зірвали з Офісу президента Володимира Зеленського. Нібито за наказом голови ОП Андрія Єрмака.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський мав би свідчити у "вагнергейті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі