субота, 09 жовтня 2021 15:09

Засідання комісії з обрання керівника САП зірвали. США і Європа "дуже розчаровані"

Засідання комісії з обрання керівника САП зірвали. США і Європа "дуже розчаровані"
Посольства ЄС і США в Україні заявляли, що від прозорого обрання нового керівника САП буде залежати подальша підтримка України. Фото: rbc.ua

Засідання комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) не відбулося через відсутність кворуму.

Воно було заплановане на 10:00 9 жовтня. Однак член комісії Андрій Гуджал на засіданні не з'явився, пише "Українська правда" з посиланням на джерела в комісії.

Деякі члени комісії навмисно блокували процес відбору, оскільки не хочуть незалежної САП, стверджують джерела.

Насправді на засіданні комісії були відсутні троє представників Офісу президента, але тільки одного не вистачило для кворуму, повідомив глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До НАЗК звернулися щодо заступника Венедіктової, який гуляв на дні народження Татарова

Сполучені Штати Америки й Євросоюз розчаровані тим, що засідання, де обирали керівника САП, зірвали.

Сторони вимагають негайно відновити роботу, повідомила пресслужба посольства США в Україні у Facebook.

"ЄС та США дуже розчаровані незрозумілими та невиправданими затримками в обранні керівника CАП - вирішального органу у боротьбі з корупцією на високому рівні. Ми закликаємо відбіркову комісію відновити роботу без подальших затримок. Зупинка процесу відбору підриває роботу антикорупційних органів, створених Україною та її міжнародними партнерами", - ідеться в повідомленні.

У серпні торік попередній глава САП Назар Холодницький написав заяву про звільнення за власним бажанням за кілька місяців до закінчення терміну повноважень. Звільненню передував його конфлікт з генпрокурором Іриною Венедіктовою.

Наприкінці серпня члени комісії з обрання керівника САП заявили про проблеми з конкурсом. Прозоре обрання нового глави САП є одним з критеріїв "механізму призупинення безвізу з боку Євросоюзу".

Заяви на участь в конкурсі на заміщення посади глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подали 111 осіб. Серед претендентів і викогувач обов'язків глави САП Максим Грищук.

Зараз ви читаєте новину «Засідання комісії з обрання керівника САП зірвали. США і Європа "дуже розчаровані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі