вівторок, 03 травня 2022 17:32

Запрошення в силі: Мельник розповів, що на Шольца чекають у Києві

Запрошення в силі: Мельник розповів, що на Шольца чекають у Києві
Андрій Мельник сподівається, що Олаф Шольц буде керуватися щирим бажанням підтримати Україну. Фото: "Радіо Свобода"

На канцлера Німеччини Олафа Шольца чекають у Києві.

Про це сказав посол України в ФРН Андрій Мельник у коментарі Укрінформу.

"Президент Володимир Зеленський запросив федерального канцлера Олафа Шольца відвідати Україну в зручний для нього час. Це запрошення залишається в силі", - підкреслив посол.

За словами Мельника, українська сторона сподівається, що керівник федерального уряду Німеччини під час ухвалення рішення про поїздку до Києва керуватиметься насамперед щирим бажанням по-справжньому підтримати Україну в період російської агресії, а не емоціями чи внутрішньопартійними міркуваннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Над Німеччиною перехопили російський військовий літак-розвідник

"Саме Німеччина несе особливу історичну відповідальність перед українським народом за злочини нацизму, жертвами яких стали від восьми до 10 мільйонів осіб", - заявив глава української дипломатичної місії.

Він також нагадав "деяким німецьким політикам", що Україна - це суверенна держава, яка самостійно вирішує, кого з глав держав чи урядів запрошувати до Києва.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штанмаєр заявив у квітні, перебуваючи у Варшаві, що хоче відвідати Україну з урядовими делегаціями інших країн ЄС.

Bild повідомив, що президент України Володимир Зеленський відхилив цю пропозицію Штайнмаєра через його тісні стосунки з Росією та багаторічну підтримку "Північного потоку-2". Радник президента Сергій Лещенко заперечив це.

Натомість в Україну запросили Олафа Шольца, але той відмовився від поїздки, бо вважає, що спочатку має поїхати Штанмаєр.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник розкритикував канцлера ФРН Олафа Шольца за непряму відмову поїхати до Києва.

Голова комітету парламенту ФРН з оборони Марі-Аґнес Штрак-Циммерман зажадала вибачень від України через відмову прийняти президента.

Зараз ви читаєте новину «Запрошення в силі: Мельник розповів, що на Шольца чекають у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі