вівторок, 25 вересня 2012 11:50

Закони про стимулювання розвитку регіонів не відповідають викликам сучасності - радник Януковича

Закони про стимулювання розвитку регіонів не відповідають викликам сучасності - радник Януковича
Анатолій Максюта каже,що Україні потрібно переймати світовий досвід розвитку регіонів. Фото: liga.net

В Україні до 2013 року буде створена державна стратегія розвитку регіонів.

Про це під час національного форуму "Перспективи сталого регіонального розвитку: трудовий досвід для України" сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович хоче посилити соціальну та економічну складові Держбюджету

На форумі також присутні: посол Канади Трой Лулашник, заступник посла Литви Марюс Януконіс, голова Дніпропетровської облради Євген Удод та представники Адміністрації президента і Кабміну.

"Сьогодні ми маємо 5 щорічний форум. Регіональна політика є відносно новою і найбільш перспективною для нашої держави. На сьогодні напрацьована значна законодавча база, яка відповідає європейським підходам регіонального розвитку. Прийняті закони про стимулювання розвитку регіонів та державна стратегія розвитку регіонів. Але період світової кризи засвідчив їхню недостатню адаптивність до викликів сучасності", - сказав заступник міністра.

Він також зазначив, що сьогодні в Україні продовжується тенденція концентрації економічної активності в одних регіонах і зменшення її в інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Об'єднана опозиція скасує пенсійну та податкову реформи, проведені чинною владою"

"В регіонах в рази відрізняється заробітна плата. Стримуючим фактором розвитку регіонів є недостатнє фінансування. Більшість місцевих бюджетів дотаційні і не мають власних ресурсів. Співвідношення між максимальним і мінімальним показником валового доходу на душу населення в 2004 році було 2,8, а в 2010 - 3,2. Зростання диспропорцій стосується і залучення прямих іноземних інвестицій", - додав Максюта.

За словами чиновника, в Україні продовжується тенденція, коли економічна активність зосереджується у містах- мільйонниках, а інші міста при цьому деградують.

"Значних обсягів набула міграція, як всередині країни, так і за її межами. Особливо складна ситуація в селах. Значна увага має приділятися світовому досвіду, зокрема європейському", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Закони про стимулювання розвитку регіонів не відповідають викликам сучасності - радник Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі