вівторок, 27 серпня 2019 13:55

За час дії "Роттердам+" зарплати українських шахтарів зросли вдвічі - екс-глава НКРЕКП

За час дії "Роттердам+" зарплати українських шахтарів зросли вдвічі - екс-глава НКРЕКП
Вовк зазначив, що 73 000 осіб, що працюють в галузі видобутку вугілля, стали отримувати вдвічі більшу зарплату завдяки прив'язці до світових цін на вугілля. Фото: obozrevatel.com

За час дії формули "Роттердам+" нанад удвічі збільшилися зарплати шахтарів.

Про це написав екс-голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк у Facebook.

Екс-глава НКРЕКП навів офіційні дані Держкомстату.

"7036 грн - середня заробітна плата шахтаря на момент затвердження" Роттердам+" у березні 2016-го. 15 289 грн - середня заробітна плата шахтаря у червні 2019-го, останньому місяці дії "Роттердам+". Висновок: за період дії прозорої формули і прив'язки до світових цін на енергетичне вугілля, т. зв. "Роттердам+", зарплати шахтарів зросли на 8253 грн на місяць, що відповідає зростанню понад 117%", - написав Вовк.

Таким чином 73 тис. осіб, що працюють у галузі видобутку вугілля, отримують вдвічі більшу зарплату завдяки прив'язці до світових цін на вугілля.

"Додатковий зарплатний фонд на рік: плюс 99 тис. грн на одного працівника, плюс 7,2 млрд. грн на всіх працівників", - повідомив Вовк.

Нагадаємо, на думку експертів, введення формули "Роттердам+" врятувало вугільну галузь від кризи і забезпечило справедливі ціни в енергетиці. Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що державні шахти з моменту прийняття формули отримали додатково понад 10 млрд грн.

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відома як формула "Роттердам+") була затверджена Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, 3 березня 2016-го.

Згідно з нею вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019-го у зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дія формули "Роттердам+" припинилася.

Зараз ви читаєте новину «За час дії "Роттердам+" зарплати українських шахтарів зросли вдвічі - екс-глава НКРЕКП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі