пʼятниця, 27 квітня 2018 08:13

З димом та кров'ю: Верховна Рада почала здачу Криму
5

Вісім років тому, 27 квітня 2010 року Верховна Рада ратифікувала "Харківські угоди між Україною і Росією" про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території Севастополя на 25 років.

Документ передбачав перебування Чорноморського Флоту в Севастополі до 28 травня 2042 року. При відсутності заперечень сторін його пролонгували щоп'ять років. Росія з 2017-го мала платити Україні за перебування кораблів $100 млн на рік. Крім того, український і російський президенти Віктор Янукович і Дмитро Мєдвєдєв підписали договір про будівництво моста через Керченську протоку. Мали закінчити до 2014 року. Росія давала нам знижку в 30% на ціну за газ.

Автор: Reuters
  Президенти Росії Дмитро Медвєдєв (зліва) та України Віктор Янукович (справа) показують підписані угоди.
Президенти Росії Дмитро Медвєдєв (зліва) та України Віктор Янукович (справа) показують підписані угоди.

Профільний Комітет Верховної Ради у закордонних справах та Комітет з питань європейської інтеграції не рекомендували парламенту не ратифікувати угоду.

У день голосування Партія регіонів заблокувала трибуну, перш ніж у залі з'явилась опозиція. Під Радою зібрались прихильники регіоналів, які прагнули "дружніх стосунків з сусідами". На вулиці Грушевсього опозиціонери скандували "Путін -геть!" та "Ганьба запроданцям!". Їх охороняли "Беркут" та внутрішні війська МВС.

Автор: Газета "День"
  На вулицях та під Радою у день голосування за "Харківську угоду" неспокійно.
На вулицях та під Радою у день голосування за "Харківську угоду" неспокійно.

Коли о 10:00 спікер Володимир Литвин увійшов до сесійної зали, у нього полетіли яйця. Охорона закривала його парасольками до кінця усього засідання. Для проведення голосування не вистачало 11 нардепів. Угоду "врятувала" Партія регіонів, 11 нових обранців склали присягу прямо на місці. Після цього між опозиціонерами і коаліцією почалась бійка. Нардепа Олеся Донія госпіталізували зі струсом мозку, Володимиру Карпуку зламали ніс. Місця народних депутатів "Блоку Юлії Тимошенко" та "Наша Україна-Народна Самооборона" накрили національними прапорами, а отвори для карток депутатів від НУНС заліпили невідомою речовиною.

Через 20 хвилин після початку в сесійній залі підпалили димову шашку. Боротися з димом разом із пожежниками приїхав міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич. Під вигуки опозиції "Ганьба!" та з димовою завісою Верховна Рада ратифікувала угоду 236-ма голосами "за".

Політологи розказали Gazeta.ua, як можна було уникнути цієї угоди.

Політолог Петро Олещук

"Це була пролонгація статус кво. Російська Федерація одержала можливість продовжити військову присутність в Криму. У 2014-му це полегшало проведення анексії Криму. Україна отримала знижку на газ, яка діяла не дуже довго. У стратегічному плані ми програли.

Януковичу потрібно було показати якісь успіхи. Таким чином похвалились, що долають проблеми з газопостачанням.

Харківська угода дозволила у певній мірі відтермінувати напругу у суспільстві, тримати ціну на газ. Це традиційний підхід українського керівництва. Вирішують тактичні задачі шляхом стратегічних поступок.

Автор: Reuters
  Спікер Верховної Ради ховається під парасольками від яєць.
Спікер Верховної Ради ховається під парасольками від яєць.

Вперше Чорноморський флот опинився в Криму за часів першого президента Леоніда Кравчука. Це був обмін на газові преференції. Торгували суверенітетом за газ. Янукович продовжив цю традицію. З цього Росія почала використовувати газ, як засіб тиску на Україну, забезпечила свою присутність. Результати спостерігаємо досі.

Янукович боявся Росії

Україна мала ставити питання руба про виведення російських військ. Але Янукович так не поставив би питання. Угода була неминучою. Янукович не відрізнявся від інших. Боявся Росії. Думав, якщо буде протистояти з Російською Федерацією, то вона задіє свої сили. Це було логічне продовження".

Політолог Андрій Золотарьов

"Підписували угоду, щоб вирішувати проблеми президента Януковича. Для його електорату це був популярний крок. Тим паче, що нам знизили ціну на газ і вдалось стримувати ціни на теплопостачання.

Із стратегічної точки зору, це була пастка

Єдине від чого виграли — це виключення пункту, який закладав штрафні санкції, коли Україна брала газу менше на 6%. Але певні економічні виграші обернулись стратегічною проблемою в 2014-му.

Автор: Газета "День"
  Нардепи під час протистояння намагаються завадити проголосувати одне одному будь-якими способами. На тлі видно, що хтось підпалив димову шашку.
Нардепи під час протистояння намагаються завадити проголосувати одне одному будь-якими способами. На тлі видно, що хтось підпалив димову шашку.

Крім Партії регіонів, "Блоку Литвина" та комуністів угоду підтримали ще 16 депутатів "Блоку Юлії Тимошенко" та від "Нашої України-Народної самооборони". Якби не вони, то голосів би не вистачило. Ратифікували за рахунок зради опозиційних фракцій. Для Тимошенко така дія депутатів була шоком. Це було першою ластівкою системної корупції у Верховній Раді.

З цього почалась конфронтація, яка у підсумку призвела до Майдану. Угода стала підґрунтям для окупації Криму. На початку 2000-х росіяни шукали, де розмістити Чорноморський флот. Угода 1997 року з Леонідом Кравчуком зняло проблему. А за часів Януковича флот залишався надовго, якщо не назавжди".

28 лютого Нафтогаз отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту газу від Газпрому. Суд зобов`язав Газпром виплатити Нафтогазу $4,63 млрд. За результатами розгляду двох справ Газпром винен українській компанії $2,56 млрд.

Зараз ви читаєте новину «З димом та кров'ю: Верховна Рада почала здачу Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі