вівторок, 03 лютого 2015 17:50

Всю місцеву владу в зоні АТО можуть отримати військово-цивільні адміністрації

Всю місцеву владу в зоні АТО можуть отримати військово-цивільні адміністрації
Фото: www.dsnews.ua

Верховна Рада прийняла закон про створення військово-цивільних адміністрацій в Луганській та Донецькій областях.

За закон про військово-цивільних адміністраціях у вівторок проголосували 276 народних депутатів.

Документ передбачає створення та діяльність військово-цивільних адміністрацій як тимчасових державних органів, які діють у складі Антитерористичного центру при Службі безпеки України і створюються для забезпечення дії Конституції і законів України, забезпечення безпеки та нормалізації життєдіяльності, правопорядку, участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам, недопущення гуманітарної катастрофи в районі проведення антитерористичної операції.

Відповідно до закону, військово-цивільні адміністрації створюються у разі необхідності за рішенням президента України. У законі зазначається, що він припиняє дію через рік з дня його опублікування. Також вказано, що термін дії може бути продовжений на підставі указу президента України, затвердженого Верховною Радою. Також передбачається, що цей закон втрачає чинність у разі введення в Україні або в окремих її місцях режиму воєнного стану або оголошення стану війни.

Як повідомлялося, на засіданні РНБО в січні поточного року вирішено внести зміни до законодавства про створення військово-цивільних адміністрацій в населених пунктах Донецької та Луганської областей.

"Це дозволить сьогодні вирішити питання відсутності влади на звільнених територіях, коли фактично втекли всі обрані депутати місцевих рад, які займали сепаратистські позиції, скоювали злочини, які переховуються від правосуддя і думають, що таким чином будуть протидіяти української влади для відновлення ефективності дій", - повідомив президент України, повідомляла його прес-служба.

За словами Порошенка, пропонується режим, коли до місцевих виборів працюватимуть військово-цивільні адміністрації в районах і містах, яким перейдуть всі повноваження місцевого самоврядування до обрання повноправних представницьких органів, які діятимуть після виборів.

Президент також зазначив, що призначатися можуть не тільки військові, але і цивільні люди, що мають господарський досвід і можуть відповідати за рішення безпеки і гуманітарних проблем людей, які живуть на звільнених територіях.

Зараз ви читаєте новину «Всю місцеву владу в зоні АТО можуть отримати військово-цивільні адміністрації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі