понеділок, 28 квітня 2014 11:13

Влада не просто відступає, а капітулює — Попов

Влада не просто відступає, а капітулює — Попов
Фото: vinnitsaok.com.ua

Проведення референдуму на Донеччині 11 травня може спровокувати новий виток протистояння. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав екс-голова Комітету виборців Ігор Попов.

"Він буде відрізнятися від того, що у березні було в Криму. Там бачили кульмінацію відокремлення, після чого встановили блок-пости на кордонах. Однак їхній референдум був оголошений легітимним органом — Верховною Раду півострову, чого тут немає. Тому він не матиме реальної та законної сили. Це такий елемент торгів, щоб російське телебачення показало ніби це такий самий референдум. Влада буде туди не пускати, забороняти йти. Це буде прекрасна картинка для російської пропаганди — мовляв, мирні та демократичні жителі хотіли провести таке волевиявлення, а тут "прикладом по зубах" хтось не дає цього робити. Отакий матимемо головний наслідок референдуму", - зауважив він.

За словами експерта, українська влада в цій ситуації мала б діяти на випередження. "Тарута говорив, що було б непогано разом із президентськими виборами 25 травня провести референдум. Треба було б правильно сформулювати питання щодо російської мови не як другої державної, а як офіційної на регіональному рівні, що нікому не заважає, та децентралізації в контексті концепції, оголошеної Кабміном. Це могло б випустити пар. Однак цю ідею не підтримали", - зазначив Попов.

Колишній очільник Комітету виборців сумнівається, що зараз Кремль здатен повторити на Сході кримський сценарій та поглинути Донбас. "Росія буде наступати до того часу, поки Київ буде відступати. Це небезпечно тим, що може закінчитися створенням квазі-держави. Зараз влада не просто відступає, а капітулює. Навіть інформаційну війну Київ сьогодні програв. Є кілька версій-причин, чому так відбувається. Непрофесіоналізм новопризначених керівників чи саботаж виконавців та політичного керівництва. Насправді треба було продовжувати реальні переговори із Російською Федерацією, бо зустріч в Женеві була лише початком в цьому процесі. А щодо терористів, диверсантів та сепаратистів мали застосовувати більш жорсткі заходи", - наголосив експерт.

Він також зізнався, що сумнівається в тому, що на травневі свята буде пряма військова інтервенція Росії на Донеччині.

Нагадаємо, керівництво самопроголошеної "Донецької народної республіки" оголосило проведення референдуму 11 травня. На нього винесуть питання: "Чи підтримуєте ви акт про проголошення державної самостійності Донецької народної республіки".

Зараз ви читаєте новину «Влада не просто відступає, а капітулює — Попов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі