вівторок, 28 серпня 2012 23:57

"Влада зобов'язана буде виконати рішення Євросуду щодо Тимошенко, бо інакше - ізоляція" - експерт

"Влада зобов'язана буде виконати рішення Євросуду щодо Тимошенко, бо інакше - ізоляція" - експерт
Ігор Жданов переконаний, що ЄСПЛ прийме до уваги політичну вмотивованість справи. Фото: www.newsmarket.com.ua

Європейський суд з прав людини, розглядаючи позов Юлії Тимошенко врахує політичну вмотивованість справи проти екс-прем'єра.

Про це в ефірі 5 каналу сказав експерт Ігор Жданов.

Він зазначив, що справу в ЄСПЛ треба було називати не "Тимошенко проти України", а "Тимошенко проти влади і президента Януковича".

"Тоді, думаю, буде зрозуміла і позиція захисту, представників уряду (в Євросуді). Вони не захищають інтереси України, а захищають інтереси уряду і Януковича. Адже підстави арешту Тимошенко – те, що вона намагалася захищати свої інтереси в суді і свою позицію, яку суд розцінив як намагання затягувати процесі  тиск на свідків і прокурорів", - підкреслив експерт.

Жданов розповів, що за всіма попередніми документами щодо цієї справи , які прийняли Парламентська асамблея Ради Європи, ОБСЄ і Європарламент, зрозуміло, що справа Тимошенко заполітизована.

"Там ( у документах) немає загальних речей, там є чіткі визначення, що ця справа політично вмотивована, що в Україні є політичні репресії, що законодавство використовується вибірково саме до лідера опозиції. Тому не враховувати цю позицію суд не може. Він буде особисто приймати рішення, але враховуючи цю позицію, враховуючи позицію політичних сил та громадян", - переконаний експерт.

Він наголосив, що важливим для Тимошенко буде результат  по касаційній скарзі, який мають оголосити 29 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власенко розповів євросуддям про бажання Януковича позбутися Тимошенко

"Якщо відхилять касаційну скаргу Тимошенко, то це означатиме, що буде пройдено всі національні інститути і вона може вже звернутися до Євросуду по суті. А от це може привести до того, що Тимошенко опиниться у кінцевому результаті на свободі", - переконаний Жданов.

За його словами, влада не може не виконати рішення ЄСПЛ, бо інакше це буде повний крах для країни.

"Є національне законодавство, є закон про виконання рішень Європейського суду. Рішення Євросуду обов'язкове для виконання на території  Україні. Ще не було прецеденту, щоб якась країна, яка приєдналася до цього, не виконувала рішення Євросуду. Теоретично це можливо, але тоді це повна міжнародна ізоляція і взагалі не керований розвиток подій", - переконаний він

Взагалі розгляд цих справ у Євросуді - це приговор нашій судовій системі, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейський суд почав розгляд справи Тимошенко

"Судова система зараз абсолютно політизована, залежна і правди ми можемо шукати тільки за межами нашої країни у Європейському суді. Це прикро. Потрібно просто проводити нормальну судову реформу. Але зрозуміло, що в  нинішній умовах це провести неможливо", - підкреслив Жданов.

Зараз ви читаєте новину «"Влада зобов'язана буде виконати рішення Євросуду щодо Тимошенко, бо інакше - ізоляція" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі