четвер, 02 вересня 2021 15:01

Візит Зеленського у США: результати, цифри, оцінки
16

Подружжя Зеленських під час прильоту до США
Фото: president.gov.ua
З керівником NASA Біллом Нельсоном
В маєтку Вашингтона встановили українськомовний аудіогід
Міністр оборони України Андрій Таран з американським колегою Ллойдом Остіним у Пентагоні підписують міжурядову угоду
У Вашингтоні представили  План трансформації України

Президент України Володимир Зеленський відвідав Сполучені Штати Америки. Це була його друга офіційна поїздка до країни. У вересні 2019 року Зеленський зустрічався з минулим президентом США, "республіканцем" Дональдом Трампом.

Глава держави прилетів до Вашингтона 31 серпня. Перед цим дату прийому в Білий дім переносили двічі. Спочатку зустріч з Джозефом Байденом мала відбутися 30 серпня. Через розширення програми візиту її перенесли на 31. Згодом американська сторона підтвердила іншу дату - 1 вересня.

Зустріч переносили через події в Афганістані, з повідомлень ЗМІ.

Gazeta.ua пропонує найцікавіше про візит.

ХТО ПОЛЕТІВ

В українській делегації із Зеленським - його дружина Олена, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, міністр оборони Андрій Таран, перший віцепрем'єр, міністр економіки Олексій Любченко, міністр енергетики Герман Галущенко, керівник Офіса президента Андрій Єрмак, його радник Тимофій Милованов, голова Нафтогазу Юрій Вітренко, т. в. о. президента Енергоатом Петро Котін.

Делегація зупинилася в п'ятизірковому готелі Hay-Adams, через дорогу від Білого дому.

У вівторок президент планував вісім зустрічей.

ЩО ОЧІКУВАЛИ

"Повинні бути три оборонні угоди. Також важливі речі щодо економічних домовленостей. Буде великий диспут щодо "Північного потоку", - казав Зеленський.

"Ми хочемо, щоб цей візит був продуктивний, мав багато результатів, які виведуть наші відносини на наступний рівень. Україна - це оплот демократії в центральній і східній Європі, і ми хочемо тісно співпрацювати зі Сполученими Штатами, щоб зробити весь регіон історією успіху", - заявляв Кулеба.

ЗУСТРІЧІ

Зеленський зустрівся із американським міністром енергетики Дженніфер Гренхольм. Обговорили загрози від "Північного потоку - 2", співпрацю у сфері ядерної енергетики.

З керівником Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) Біллом Нельсоном - перспективи участі українських підприємств у проєкті "Антарес", програмі дослідження Місяця "Артеміда", інші проєкти, до яких Україна може долучитися зі своїми космічними технологіями.

У Пентагоні зустрівся із міністром оборони США Ллойдом Остіним, який підтримує вступ України до НАТО. Обговорили протидію російській агресії в Азовсько-Чорноморському регіоні.

З президентом Групи Світового банку Девідом Малпассом говорив про земельну реформу і розвиток аграрного сектору, фінансування будівництва і реконструкції доріг, партнерство на 2022-2026 роки.

Представники Українського кокусу (групи підтримки) в Конгресі запевнили в підтримці територіальної цілісності й суверенітету України.

Також Зеленський зустрівся з представниками американського бізнесу. Говорив про план залучити в українську економіку $300 млрд.

Федоров запропонував Google залучити незалежних українських редакторів для підбору рекомендацій контенту для головної сторінки українського YouTube Music і YouTube.

"Зараз нашим користувачам пропонується російський контент, і це неприпустимо, коли йде війна", - заявив міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США відкрили для України вікно можливостей. Такого в історії ще не було

ЩО ПІДПИСАЛИ

Міністерства оборони України і США уклали угоду щодо стратегічних основ партнерства. Йдеться зокрема про спільну протидію російській агресії, сприяння вступу України в НАТО. Співпраця передбачає тренування і навчання, реформи у секторі оборони до стандартів Північноатлантичного альянсу, розвиток оборонної промисловості, кібербезпеку, партнерство розвідувальних спільнот.

Також уряди підписали угоду про проєкти у сфері досліджень, розробок і випробувань.

Між Державним космічним агентством України і Космічним командуванням Міністерства оборони США підписали Меморандум про співпрацю.

Між Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України і Державним департаментом США - угоду про встановлення лінії захищеного зв'язку.

Державна прикордонна служба України і Митна та прикордонна служба США - угоду щодо використання інформації про тих, хто подорожує.

Департамент енергетики США і Міністерства енергетики України підписали спільну заяву про посилення двосторонньої співпраці у сферах енергетики та клімату. Документ передбачає зокрема залучення міжнародних незалежних наглядових рад.

Енергоатом і Westinghouse Electric - меморандум про взаєморозуміння між компаніями. Йдеться про залучення технології щодо будівництва ядерного реактора, залучення інвестиції для будівництва п'яти блоків вартістю до $30 млрд.

Між Міністерством економіки України та Експортно-імпортним банком США - меморандум про взаєморозуміння. Йдеться про можливості використання середньо- та довгострокових гарантій, а також прямих позик від Ексімбанку для фінансування американського експорту до України в обсязі $3 млрд або на іншу суму, узгоджену сторонами.

ДОПОМОГА

США виділять Україні $60 млн додаткової безпекової допомоги, включно з закупівлею переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin.

Також цього року нададуть $45 млн гуманітарної допомоги через російську агресію.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ І БАЙДЕН

Зустріч президентів відбулася у Білому домі. Україна і США опублікували спільну заяву щодо стратегічного партнерства. У документі - пять розділів: Безпека і оборона; Демократія, правосуддя та права людини; Енергетична безпека та клімат; Економічне зростання та процвітання; Протидія пандемії та гуманітарна допомога.

"Агресія Росії, включно з війною на сході України та захопленням Криму, забрала понад 14 тисяч життів українців, дестабілізувала Європу та Чорноморський регіон, а також поставила під загрозу глобальний, заснований на правилах порядок. Сполучені Штати не визнають і ніколи не визнають російську спробу анексії Криму та підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, включно з тими, що вживаються в Нормандському форматі, спрямованих на врегулювання конфлікту, розв'язаного Росією на сході України, дипломатичним шляхом на основі міжнародного права, включно зі Статутом ООН", - сказано у тексті.

США підтвердили, що проти газопроводу в обхід України "Північний потік – 2".

"Ми зранку передали вашій команді, пане президенте, список усіх полонених з України. Деякі перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, у Росії, в Москві, їх близько 450 осіб. Яку роль, яку допомогу можуть надати США в цьому питанні", - звернувся Зеленський до Байдена.

"США залишаються переконаним прихильником суверенітету, територіальної цілісності України перед лицем російської агресії, і наша підтримка євроатлантичного прагнення України залишається непохитною", - сказав Байден.

ЯК КОМЕНТУЮТЬ

Михайло Басараб, політолог

"Жодного слова про Мінські домовленості у Спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів Америки. У частині, яка стосується збройної агресії Росії проти України, йдеться лише про міжнародне право і Статут ООН. Символічний крок вперед"

Віктор Чумак, правник

"Україна залишається одним з ключових пунктів американського національного інтересу. Що співпадає із нашим. Хоча і не таким коштовним як Ізраїль, Єгипет чи Пакистан. Це був візит меморандумів, тобто нотаток для двох сторін, що ще можна доброго зробити. Ключова нотатка у розділі другому Спільної заяви: Реформування судової системи та боротьба з корупцією. Без її реалізації всі меморандуми такими і залишаться"

Віталій Дейнега, засновник фонду "Повернись живим"

"Нам треба задавати рамки своїй владі поки вона тут і вболівати за спільне, коли вона за кордоном. Якщо ми навчимось це робити системно – прізвище президента буде мати все менше значення"

Віктор Таран, політолог

"Для України, результати – не погані. Для Зеленського, скоріш за все, навіть не погані, а провальні. Його швидкий від'їзд, після зустрічі з Білого дому, зняв всі питання, стосовно розмов напередодні, щодо можливості виходу до преси за підсумками зустрічі. Чому? Думаю протягом двох годин тет-а-тет із ним досить жорстко говорили. Про все. І про провалені реформи, і про Коломойського, і про Єрмака, і про корупцію в оточенні, і про загравання з Китаєм. А наприкінці Зеленський отримав на 1 вересня чітке домашнє, яке він має виконати найближчим часом. Якщо виконає, тоді через рік Байден приїде до України і ми отримаємо від американців набагато потужнішу підтримку"

Петро Охотін, політтехнолог

"Найголовніше у спільній заяві Байдена та Зеленського — резервування трьох мільярдів доларів експортно-імпортним банком США для проєктів в Україні. Сильна економіка — це можливість модернізувати армію. Можливість зробити більш конкурентноспроможною аграрну галузь. І будемо говорити прагматично. Якщо в Україні будуть американські бізнес-інтереси, то це і більша мотивація США остуджувати Путіна"

Сергій Руденко, публіцист

"Команда Зеленського презентувала у Вашингтоні План трансформації України. 80 проєктів загальною вартістю 277 мільярдів доларів. Цей план, каже Зеленський, дає відповідь на питання, якою буде Україна через 5-10 років. Було б незле, аби про цей план Зеленський розказав і українцям. Чому ми повинні дізнаватись про ці проекти з-за океану? І добре було б - аби через півтора року уряд Шмигаля все ж таки представив у Раді свою програму діяльності. Хоча б на рік"

Джозеф Байден заявив, що в майбутньому хоче приїхати з візитом в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Візит Зеленського у США: результати, цифри, оцінки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі